DORHOVA STATISTIKA

Za ratni zločin prijavljeno je 108 hrvatskih branitelja

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.07.2011 21:57
  • Objavljeno 15.07.2011 u 21:35
branitelji domovinski rat nema hrvatske bez istine

branitelji domovinski rat nema hrvatske bez istine

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ante Baranić

Do kraja lipnja u Hrvatskoj su zbog ratnog zločina pokrenuti kazneni postupci protiv 3.513 osoba, među kojima je i 108 pripadnika hrvatskih oružanih snaga ili tek nešto više od tri posto

Po podacima što ih je državno odvjetništvo objavilo na svojim internetskim stranicama, u tijeku su 274 istrage, od kojih i 20 protiv hrvatskih branitelja.

Od 3.513 kazneno prijavljenih od Domovinskog rata, postupak je, nakon provedene istrage, obustavljen protiv 1.265, a istraga je prekinuta protiv 87 osumnjičenika.

Optužnice su nakon istrage podnesene protiv 1.884 osobe, a među optuženicima je i 79 pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

Od ukupna broja optuženika osuđeno je 555 osoba, među kojima je i 31 pripadnik hrvatske vojske. Oslobađajućom presudom ili prekvalifikacijom optužnice u neko drugo, uglavnom blaže kazneno djelo, završili su postupci protiv 721 optuženika, među kojima je 11 hrvatskih branitelja.

Najveći broj kaznenih postupaka, čak 781, pokrenut je u Osijeku, slijedi Bjelovar sa 645, Sisak sa 387 i Vukovar sa 317. Najmanje ih je pokrenuto u Varaždinu, tek osam, pa u Rijeci, 21, i Zagrebu, 45 postupaka.

No Zagreb prednjači po broju pokrenutih postupaka protiv pripadnika hrvatskih oružanih snaga s ukupno 42 slučaja. Slijede Split sa 13, Bjelovar sa 10, Sisak s devet, Osijek, Rijeka i Šibenik s po osam, Vukovar s pet, Varaždin s četiri i Karlovac s jednim pokrenutim postupkom.

U najnovijim tablicama objavljenima na internetskim stranicama DORH-a nema podataka o broju ratnih zločina u kojima mogući počinitelji ili naredbodavci nisu poznati, a nisu posebno naznačeni slučajevi ratnih zločina povezanih s oslobodilačkom akcijom Oluja kao što je bio slučaj u travanjskoj statistici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi