govori do smrti

Za ove govornike Mamić je 'mala beba' po duljini monologa

10.01.2018 u 21:19

Bionic
Reading

Zdravko Mamić u utorak je održao sebi svojstven monolog u trajanju od gotovo dva sata, počevši od svog rođenja pa sve do aktualnog pravosudnog progona. Tim povodom, tportal je napravio pregled najduljih govora u odnosu na koje je kontroverzni Dinamov savjetnik tek 'mala beba'

Duge govore najčešće koriste političari, kako bi naglasili neku svoju poziciju ili zauzimajući parlamentarnu govornicu prosvjedovali protiv političkih protivnika. Tu su, također i 'voljeni vođe' koji su uvjereni da narod želi slušati njihove višesatne govorancije.

Najduži politički govor dosad zabilježen održao je 2004. godine škotski političar Stewart Stevenson, govoreći bez prestanka 23 sata i 51 minutu o prevenciji samoubojstva u škotskom parlamentu.

Tek nešto kraći govor u trajanju od 21 sata i 19 minuta održao je američki senator i nekadašnji republikanski predsjednički kandidat Ted Cruz govoreći 2013. godine u Senatu gotovo čitav dan protiv Obamacarea. Njegov govor bio je toliko iscrpljujući da su ga njegove stranačke kolege u nekoliko navrata zamolile da skrati svoje izlaganje.

Nekadašnji indijski ministar financija V. K. Krishna Menon održao je 1957. godine pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda kao izaslanik Indije govor u trajanju od osam sati. Menon je u jednom trenutku kolabirao, zbog čega je i hospitaliziran, ali se nakon toga vratio iz bolnice i držao govor još sat vremena, uz liječničku prismotru, zbog čega se ovaj njegov istup naziva 'govor do smrti'.

Govor u gotovo identičnom trajanju tijekom televizijskog obraćanja održao je i nekadašnji kubanski čelnik Fidel Castro. Poznat po svojim višesatnim izlaganjima, Castro je 26. rujna 1960. pred Vijećem sigurnosti održao petosatni govor za vrijeme kojeg je, iskoristivši priliku, žestoko napao američki imperijalizam, vrijeđajući tadašnje američke predsjedničke kandidate Johna F. Kennedyja i Richarda Nixona.

Dio višesatnih Castrovih govora Izvor: Društvene mreže / Autor: J. C. M. Gomez

'Da Kennedy nije milijunaš, neobrazovan i neznalica, onda bi očito razumio da se ne možeš buniti protiv seljaka', istaknuo je Castro u tom govoru.

Osmosatni govori nisu strani ni bivšem predsjedniku Venezuele Hugu Chavezu te je učestalo držao višesatne govorancije u izravnom televizijskom obraćanju sunarodnjacima.

  • +3
Rekorderi među govornicima Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Gotovo četiri sata bez prestanka govorio je 1985. godine u parlamentarnoj debati britanski političar Ivan Lawrence. Njegov govor smatra se najdužim u povijesti britanskog parlamenta, a tema je bila zaštita voda.

Od nama susjednih političara apsolutni rekorder srbijanski je predsjednik Aleksandar Vučić jer je pretprošle godine kao tadašnji mandatar vlade pred zastupnicima Narodne skupštine neprekidno govorio šest sati.

Iako postoji uvriježeno mišljenje da je nekadašnji doživotni jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito držao duge govore, takvo što nije bila njegova specijalnost. Titovi govori bili su znatno kraći, a jedan od njih, onaj sa splitske Rive iz 1962. godine, u kojima govori o bratstvu i jedinstvu, iskoristila je slovenska grupa Laibach za svoj singl.

Tito je izbjegavao duge govorancije Izvor: Društvene mreže / Autor: worldsystem 1

Jedan od rijetkih današnjih političara koji ne mari za standarde kratkih i jezgrovitih govora indijski je premijer Narendra Modi, čiji govori u pravilu traju točno sat i pol.