KORUPCIJA U PU VARAŽDINSKOJ

Za mito 'sređivale' kazne

05.07.2010 u 15:09

Bionic
Reading

Protiv Dubravke Kovačić, službenice u PU varaždinskoj zaposlene od 1984, USKOK je podignuo optužnicu zbog primanja mita, a Štefica Zebec tereti se da joj je pomagala u primanju mita. Uz njih, jedanaest osoba tereti se za davanja mita te još tri osobe, jer su im pomagale u davanju mita

Kao upravna referentica za skraćeni prekršajni postupak u PU varaždinskoj, gdje je radila od 2001, Dubravka Kovačić početkom prošle godine omogućavala je izbjegavanje prekršajnog progona vozača koje je policija zatekla u prekršaju, i to uglavnom zbog vožnje u alkoholiziranom stanju.

Kod primanja mita posredovala je njezina poznanica Štefica Zebec, koja je za sebe zadržavala glavninu novca, i to po nekoliko tisuća kuna, a policijskoj je službenici davala tek po 300 kuna.

Nakon što bi primila potonji iznos, Kovačić nije prosljeđivala nalog za upis zaštitne mjere upravljanja motornim vozilom nadležnom upravnom odjelu PU varaždinske, niti Poreznoj upravi radi prisilne naplate novčane kazne, odnosno na druge načine vozačima 'sređivala' prekršaje.

Kao prvi okrivljenik za davanje mita u optužnici se navodi Saša Preloga kojeg je policijska ophodnja zatekla u prometnom prekršaju. Nakon toga, tijekom veljače prošle godine, zatražio je od Zebec da mu omogući izbjegavanje prekršajnog progona, za što je zatražila 3.000 kuna. Primivši taj iznos, Zebec je zatim od Kovačić zatražila da Prelog ne bude sankcioniran, što je policijska službenica i omogućila tako što nije proslijedila nalog, a kao nagradu je od Zebec dobila 300 kuna.

Zoran Kiseljak, koji je tijekom vožnje 11. travnja zatečen u alkoholiziranom stanju, nije se odmah javio Zebec, već se radi izbjegavanja kazne javio Zvonku Jambreku koji je nazvao Zebecovu. Ona je zatražila i dobila 3.500 kuna, apolicijska službenica od tog iznosa dobila je 300 kuna za to što optužni prijedlog nije uputila Prekršajnom sudu.

Na isti način početkom prošle godine Jambrek je sam sebi 'sredio' da ne bude prekršajno kažnjen za vožnju u alkoholizirano stanju 12. Studenog 2008, a za tu je 'uslugu' Zebecovoj platio 1.500 kuna, od čega je Kovačić dobila 300 kuna.

Sankcioniranje zbog vožnje u alkoholiziranom stanju izbjegao je i Neven Kovačić, koji je Zebecovoj dao 3.000 kuna, pri čemu je najprije za pomoć obratio Predragu Fiškušu koji je s njom kontaktirao tijekom ožujka prošle godine. Kaznu za vožnju u alkoholiziranom stanju izbjegao je i Dejan Peharda, i to uz pomoć Gorana Fotaka, kojemu je dao 3.600 kuna. Fotak je zadržao 1.100, a 2.500 kuna dao je Zebec, koja pak je policijskoj službenici dala 300 kuna.

Isti iznos Dubravka Kovačić dobila je od Zebecove za sređivanje kazni zbog vožnje u alkoholiziranom stanju i za Franju Blatarića, koji je za to dao 2.000 kuna posredstvom Antuna Ledinka, zatim Slavka Mohenskog, koji je predao neutvrđeni iznos, te Damira Kvešteka i Stjepana Goluba. Posredstvom Tomislava Fatige Zebec je zatražila od Kvešteka 5.000 kuna, od kojih je platio predujam u visini 2.500 kuna, a od Goluba 2.500 kuna koji je predao Zebecovoj posredstvom Vlade Severa.

Zahvaljujući tome što je Zebecovoj dao 1.600 kuna, od kojih je Kovačić dobila 300, Slavko Cmuk nije bio kažnjen za upravljanje vozilom na nepropisni način u kojoj je zatečen 2007, a Nenada Skoka ista usluga koštala je 4.000 kuna.