VELEPOSLANIK SAD-A PORUČIO:

'Za konkurentnost nije dovoljno samo članstvo u EU'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.11.2009 17:00
  • Objavljeno 10.11.2009 u 16:58
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

SAD je 'najgorljiviji zagovornik članstva Hrvatske u EU' i proces hrvatskog pristupa EU važan je kako bi buduća članica usvojila i provela nužne promjene, no to, kao ni samo članstvo, neće biti dostatno da postane konkurentna na slobodnom tržištu, izjavio je u utorak američki veleposlanik u Hrvatskoj James B. Foley na skupu koji je organizirala Američka gospodarska komora.

'Europski pristupni proces je nužno oruđe za provedbu nužnih promjena. Pristup EU će pomoći da se zemlja modernizira, ali članstvo u Uniji neće biti dostatno da Hrvatska postane konkurentna', kazao je Foley, govoreći o američko-hrvatskim političkim i gospodarskim odnosima i vlastitoj viziji kako dvije države mogu izgraditi jače bilateralne odnose.

Po njegovim riječima Hrvatska, koju svjetska gospodarska kriza također nije zaobišla, mora pronaći načine da privuče strana ulaganja. Osim svjetske gospodarske krize Hrvatska još osjeća i posljedice '50 godina zagušujuće, državne ekonomije' u doba komunizma, rekao je veleposlanik i među glavne teškoće koje su zapreka razvoju i gospodarskom rastu naveo proračunski manjak, nagomilan strani dug, korupciju u pravosuđu i nedostatak povoljna poslovnog ozračja.

Foley drži da Hrvatska mora 'stvoriti povoljno poslovno ozračje koje će osigurati poštenu konkurenciju i profit bez prevelika poreznog opterećenja, zatim reformirati javnu upravu, povećati transparentnost u poslovima javne nabave i zaštititi intelektualno vlasništvo'.

Govoreći o korupciji, poručio je da SAD pozdravlja najnovije poteze hrvatske vlade u borbi protiv korupcije, ocijenivši da je riječ o 'najpodmuklijoj sili' u društvu. Osvrnuo se na 'izrabljivanje sustava za osobnu dobit' kao baštinu komunističkog sistema i ustvrdio da taj korupcijski sustav, temeljen na nepotizmu, Hrvatska mora iskorijeniti.

'Bez obzira na to za koji će se gospodarski sustav Hrvatska odlučiti, on mora biti održiv. Također nema sumnja da on mora odražavati narav globalnog gospodarstva, a to je slobodno tržište', rekao je Foley.

Kako bi se Hrvatska gospodarski oporavila, dodao je, političari i ekonomisti moraju čvrsto surađivati, a bit će potrebno i 'hrabro političko vodstvo' spremno za donošenje nepopularnih mjera.

Nije zaboravio spomenuti ni mladi naraštaj koji 'odrasta u drukčijem ozračju' i stoga je ne treba podcjenjivati. Među prednosti Hrvatske, osim turizma naveo je prirodna bogatstva i izvanredan geopolitički položaj zemlje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi