javna nabava

Za hitnu helikoptersku službu tešku 63 mil. eura stigle tri ponude, evo detalja

31.05.2023 u 12:00

Bionic
Reading

Tri su ponude stigle na natječaj za hitnu helikoptersku medicinsku službu, prema Zapisniku o javnom otvaranju ponuda Ministarstva zdravstva objavljenom u Elektroničkom oglasniku javne nabave

Ministarstvo zdravstva raspisalo je javnu nabavu za uslugu Hitne helikopterske medicinske službe (HEMS), a procijenjena vrijednost nabave iznosi 63 milijuna eura s PDV-om (50,4 milijuna bez PDV-a) za sedmogodišnje razdoblje na temelju 10.500 sati leta te za ukupno četiri baze - Split, Rijeka, Zagreb i Osijek. Dežurstvo bi se održavalo sedam dana u tjednu za sve četiri baze, s time da bi se za one u Splitu i Rijeci moralo održavati 24 sata, dok bi se u Zagrebu i Osijeku održavalo samo za dnevne vidljivosti. Zbog te razlike natječaj je podijeljen u dvije grupe, pa Grupu 1 čine Split i Rijeka, a Grupu 2 Zagreb i Osijek.

Ponude su u srijedu otvorene u Ministarstvu zdravstva, a prema Zapisniku o javnom otvaranju ponuda, na natječaj su se javila dva ponuditelja, s time da je jedan - a riječ je o zajednici ponuditelja koju čine talijanska tvrtka EliFriulia, španjolska Eliance Helicopter Global Services i hrvatska Eli-Adriatik (koju je 2016. osnovala EliFriulia) - dostavio ponude za obje grupe, dok je drugi ponuditelj, talijanska Alidaunia, dostavio ponudu samo za Grupu 1 Split i Rijeka. Navedene inozemne tvrtke imaju višegodišnje iskustvo u provođenju HEMS-a u Italiji i Španjolskoj.

Ministarstvo zdravstva je 2015. provelo pilot-projekt HEMS-a Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

Zajednica ponuditelja na čelu s tvrtkom EliFriulia ponudila je da će posao za Grupu 1, za koju je procijenjena vrijednost od 44,1 milijun eura s PDV-om, obaviti za 43,8 milijuna, dok je Alidaunia navela cijenu od 48,1 milijun eura. Za Grupu 2, za koju je procijenjena vrijednost od 18,9 milijuna s PDV-om, ponudu je, kako smo već naveli, dostavila samo zajednica ponuditelja na čelu s tvrtkom EliFriulia te ona iznosi 18,7 milijuna eura.

Iz Ministarstva napominju da na postupak otvaranja ponuda nije bilo primjedbi, a rok za eventualnu žalbu iznosi deset dana od dana otvaranja ponuda. Sljedećih dana ponude će se pregledati i ocijeniti te će se donijeti odluka.

U nastavku pogledajte Zapisnik o javnom otvaranju ponuda: