DAVOR MAJETIĆ:

'Za EU se moramo pripremiti jer je i Dinamo igrao Ligu prvaka'

20.01.2012 u 12:27

Bionic
Reading

Na konferenciji Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji – Izazovi i očekivanja ponovo su građani pozvani da podrže ulazak Hrvatske u Europsku uniju jer su u pitanju utakmice koje se igraju, sportskim rječnikom, u Ligi prvaka, a Hrvatska je prerasla nižerazredna natjecanja

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić je rekao da poslodavci žele raditi i svoje ideje što brže pretvoriti u profitabilni proizvod i to ponuditi što skorije kupcima. Sve to im se nudi u Europskoj uniji, gdje je regulatorni okvir, jednostavan, efikasan, predvidljiv, transparentan i isti za sve na tržištu.

Majetić je naveo primjer zaštite intelektualnog vlasništva gdje su dosad za patent trebali plaćati u svih 27 zemalja posebno, a nakon ulaska će zaštita vrijediti za svih 27 zemalja odjednom. 'Da li ćemo uspjeti, ovisit će o nama samima. Ulazak u EU je, sportskim rječnikom rečeno, ulazak u Ligu prvaka, i Dinamo je prošao, zato se trebamo dobro pripremiti za to natjecanje s najboljima', poručio je generalni direktor Majetić.

Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren je rekao da EU donosi mir i stabilnost. Naglasio je da se Hrvatska tijekom pregovora promijenila i da će se nastaviti mijenjati isto kao što se i EU mijenja i napreduje. Kroz EU će Hrvatska, smatra Vandoren, osigurati rast jer dosad su sva proširenja bila uspješna i nema razloga da tako ne bude i u Hrvatskoj.  Pozvao je privatni sektor da u suradnji s Vladom pripremi velike infrastrukturne projekte koje će financirati novcima iz EU fondova.

Predsjednik Ivo Josipović je rekao da ulaskom u Europsku uniju imamo priliku nadmetati se sa najboljima. On smatra da se neki boje Europske unije jer smo imali tešku povijest koja sugerira skepsu prema stupanju u zajednice s drugim narodima. Ne treba se bojati da ćemo izgubiti suverenost, da će nam netko oteti tvornice i prirodna bogatstva. Predsjednik smatra da će ulaskom u EU naša suverenost biti bolja nego je sada jer ćemo imati priliku odlučivati i sudjelovati u donošenju odluka. 'Neće EU vladati nama nego ćemo mi zajedno s ostalima upravljati EU-om', poručio je predsjednik.