preminuo u 97. godini

Xi zahvalio pokojnom Jiangu Zeminu na reformama i osiguravanju opstanka Komunističke partije u 'političkim olujama'

06.12.2022 u 10:43

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping odao je u utorak počast bivšem vođi Jiangu Zeminu istaknuvši da je osigurao opstanak Komunističke partije u "političkim olujama" i reformirao je kako bi unio novu vitalnost i modernizirao gospodarstvo zemlje

Jiang, koji je umro u srijedu u dobi od 96 godina, zbunjivao je skeptičare nizom postignuća nakon što je izvukao Kinu iz diplomatske izolacije u vrijeme nakon Tiananmena, popravio odnose sa Sjedinjenim Državama i nadgledao gospodarski procvat bez presedana.

Govoreći na turobnoj državnoj komemoraciji u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, Xi je rekao da je Jiang preuzeo vodstvo u trenutku kada su stranka, vojska i država bile u "ozbiljnom trenutku vanjskog pritiska i unutarnjih teškoća", referirajući se na prodemokratske prosvjede 1989. na trgu Tiananmen i oko njega.

Kasnih 1980-ih i ranih 1990-ih dogodile su se ozbiljne političke oluje kod kuće i u inozemstvu, a svjetski socijalizam doživio je ozbiljne komplikacije. Neke zapadne zemlje nametnule su takozvane 'sankcije' Kini", rekao je Xi publici u kojoj je bilo najviše kinesko vodstvo i Jiangov izravni nasljednik Hu Jintao.

Ali Jiang je istupio kako bi potaknuo reformu i otvaranje, ojačao veze stranke s narodom, uključio se u "diplomatske borbe" i podržao kinesku neovisnost, dostojanstvo, sigurnost i stabilnost, dodao je Xi. Jiang, koji je kremiran u ponedjeljak, imao je čvrsta uvjerenja i bio je odlučan, rekao je.

"Imao je izuzetnu hrabrost da donese hrabre odluke i veliku hrabrost da provede teorijsku inovaciju u kritičnim trenucima". Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se tri minute širom zemlje u 10 ujutro po lokalnom vremenu kad je počela ceremonija, a tržišta dionica, valuta i obveznica obustavila su trgovinu, također na tri minute.

  • +11
Bivši kineski predsjednik Jiang Zemin Izvor: Profimedia / Autor: STEPHEN SHAVER / AFP / Profimedia

Svi prisutni na komemoraciji su stajali dok je Xi govorio i nosili bijele krizanteme, tradicionalni kineski simbol žalosti. Njegova smrt potaknula je val nostalgije za relativno liberalnijim vremenima kojima je upravljao. Jiangova smrt dogodila se u burno vrijeme u Kini, gdje se vlasti bore s dosad rijetko viđenim uličnim prosvjedima stanovnika kojima je dosta strogih mjera zbog covida-19 tri godine nakon početka pandemije.

Opisujući Jiangovu smrt kao neprocjenjiv gubitak, Xi je rekao da zemlja mora tugu pretvoriti u snagu i iskoristiti njegovu ostavštinu za pisanje novog poglavlja u razvoju stranke.

"Ne vjerujte u zlo, ne bojte se ni duhova ni pritisaka i dajte sve od sebe da prevladate sve vrste poteškoća i izazova na putu naprijed", poručio je Xi.