telefonski razgovor

Xi Putinu: Spremni smo intenzivirati stratešku koordinaciju s Rusijom, poticati pravedniji i razumniji globalni razvoj

15.06.2022 u 15:26

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping u srijedu je u telefonskom razgovoru svome ruskom kolegi Vladimiru Putinu rekao da će Peking nastaviti podržavati Moskvu kada je riječ o "suverenosti i sigurnosti", javljaju državni mediji

Kina je "spremna nastaviti pružati potporu Rusiji kada je riječ o pitanjima koja se odnose na temeljne interese poput suvereniteta i sigurnosti", rekao je Xi, a prenijela kineska državna televizija CCTV.

To je drugi razgovor dvojice čelnika za koji se službeno zna otkako je Putin 24. veljače pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Kina je odbila osuditi invaziju Moskve na Ukrajinu te je optužena da je omogućila diplomatsko pokriće Rusiji, pomogavši Putinu da zaobiđe sankcije Zapada.

CCTV prenosi da je Xi pohvalio "dobar zamah u razvoju" bilateralnih odnosa između dviju zemalja od početka godine, s obzirom na to da su obje "suočene s globalnim previranjima i promjenama".

Rekao i da je Peking spreman "intenzivirati stratešku koordinaciju dviju zemalja".

Kina je spremna "pojačati komunikaciju i koordinaciju" s Rusijom u međunarodnim organizacijama te "poticati međunarodni poredak i globalno upravljanje prema pravednijem i razumnijem razvoju", dodao je.

Europska unija i Sjedinjene Države upozorile su da bi svaka potpora Pekinga ruskoj invaziji na Ukrajinu ili kineska pomoć Moskvi da izbjegne sankcije Zapada, mogla naštetiti odnosima s Kinom.

Kina je, poput Indije, jedna od dviju velikih svjetskih ekonomija koje nisu sudjelovale u mjerama odmazde protiv Moskve zbog invazije na Ukrajinu.

Po mišljenju kineskih dužnosnika Europljani su dopustili da ih se, na inicijativu Washingtona uvuče u proces potpore Ukrajini, što je potez koji je u suprotnosti s njihovim interesima kao potrošačima ruskog plina.

Nekoć žestoki hladnoratovski neprijatelji, Peking i Moskva posljednjih su godina pojačali suradnju kao protutežu onome što vide kao globalnu dominaciju Sjedinjenih Država.

Dvije su se zemlje zbližile u političkoj, trgovinskoj i vojnoj sferi u sklopu novog odnosa koji je, kako ističu, "bez limita".

Predstavnici dviju strana prošli su tjedan zajednički otvorili prvi cestovni most koji povezuje dvije zemlje. Mostom se povezuje ruski grad Blagovješčensk na dalekom istoku Rusije sa sjevernim kineskim gradom Heiheom.

Telefonski razgovor dvojice čelnika održan u srijedu, pao je na Xijev 69. rođendan i, kako pišu mediji, njihova je druga službeno prijavljena komunikacija otkad je Rusija krenula u osvajanje Ukrajine.

Peking je najveći trgovinski partner Moskve. Po podacima kineske carinske službe u prošloj je godini trgovinski promet dostigao vrijednost od 147 milijarda dolara, a to je za 30 posto više u odnosu na 2019. godinu.