SVE VEĆA ZABRINUTOST

WWF Adria protiv žilet-žice: Što će biti s medvjedima?

18.12.2015 u 20:33

Bionic
Reading

WWF Adria, Svjetska organizacija za zaštitu prirode (World Wide Fund for Nature) priopćila je u petak da se pridružuje sve većoj zabrinutosti da je žilet-žica duž slovensko-hrvatske granice velika prijetnja prirodi i životinjama

WWF Adria, Svjetska organizacija za zaštitu prirode (World Wide Fund for Nature) priopćila je u petak da se pridružuje sve većoj zabrinutosti da je žilet-žica duž slovensko-hrvatske granice velika prijetnja prirodi i životinjama.

'Do danas su u Sloveniji, po riječima državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova Boštjana Šefica, podigli oko 137 kilometara ograde u 16 općina', naveo je u priopćenju direktor WWF Adria Martin Šolar. Ne umanjujući ljudske tragedije u migracijskoj krizi - moramo znati da priroda ne poznaje granice i da su prekogranična prirodna staništa vrlo ugrožena, istaknuo je, dodajući da ograde onemogućuju slobodno kretanje životinja i izravno ugrožavaju ekološku povezanost te će vrlo vjerojatno onemogućiti učinkovito prekogranično upravljanje tim područjima.

'Ovakve intervencije bi trebalo promatrati i iz perspektive zaštite prirodnih vrijednosti', poručio je Šolar.

Postavljanje ograda odrazit će se i na velike zvijeri, ponajprije na medvjeda i vuka, koji prirodno migriraju tim područjem te su im obje zemlje prirodno stanište, istaknuo je, dodajući da se znanstvenici pitaju što će se dogoditi s medvjedima kad se na proljeće budu vraćali u staništa na drugoj strani granice.

Osim što će stradati životinjski svijet, u WWF-u Adria kažu kako će žičana ograda utjecati i na turizam u Hrvatskoj i Sloveniji te da će biti veliki problem u slučaju poplava.