EAT MY DUST

WRC FIA World Rally Championship

30.09.2010 u 16:20

Bionic
Reading

Svi potrebni sastojci za vrhunsku reli igru nalaze se u ovom naslovu. Bitno je samo vidjeti u kojem će ih omjeru programeri iz talijanskog Milestonea smiješati te ih nam takve servirati

Sada se postavlja pitanja hoćemo li dobiti mlaku juhicu ili kremastu tortu, ali kada govorimo o pravim i istinskim reli naslovima, kvalitetni naslovi koji nam padaju na pamet i u kojima smo imali prilike uživati, možemo nabrojati na prste jedne ruke poput Colina McRaea, V-Rallya, Sega Rallyja, Rallisport Challengea i World Rally Championshipa ili skraćeno WRC-a. Trenutačni 'kralj' reli utrkivanja zasigurno je Colin McRae: Dirt serijal koji je ujedno i novom WRC-u najveća konkurencija. WRC franšiza egzistirala je na gamerskoj sceni relativno dugo, ponajviše kao Sony ekskluziva, gdje se pojavljivao na PlaySationu 2 i PSP-u. Danas, gotovo pet godina nakon zadnjeg WRC-a, sva svijetla reflektora uperena su u najnoviju WRC akviziciju koja bi se trebala pojaviti početkom listopada ove godine, i to za PlayStation 3 i Xbox 360.   

Neki igrači će možda reći kako je najveći igrin adut upravo hard-core simulacijski vozni model s velikim naglaskom na igrinu mehaniku i realnu fiziku vožnje, dok će drugi veću važnost dodijeliti svim mogućim licencama koje ta igra posjeduje. Istina je vjerojatno negdje između. Tako ćete se moći utrkivati bok uz bok sa svim stvarnim vozačima iz aktualnog svjetskog prvenstva i sve to u originalnim automobilima i po stvarnim stazama. Igra će se temeljiti na aktualnim podacima iz sezone 2010. i pokrivat će tri različite klase: Production World Rally Champinship, Super 2000 World Rally Champinship i Junior World Rally World Chapinship

WRC

Kako je WRC igra u kojoj ipak realnost same vožnje najviše dolazi do izražaja, moramo reći da će igračima koji samo misle uzeti kontroler ili volan u ruke i krenuti niz prašnjavu cestu, WRC definitivno predstavljati izazov, dok će nešto iskusniji vozači znati cijeniti nagrade koje dolaze nakon uspješno svladanog zadatka. Ovisno po kojoj podlozi vozite, ona će uvelike utjecati na samo ponašanje vašeg vozila, pa ćete se i vi morati tome prilagoditi. Prema najavama, u igri će postojati preko četrdeset različitih podloga od kojih će svaka na svoj način testirati vaše vozačko umijeće. Primjerice, švedski reli će biti potpuno prekriven snijegom te ćete po njemu morati voziti s nešto lakšim pritiskom na gas zbog čestih proklizavanja, te bi ste prilikom jedne takve greške vrlo lako mogli napraviti veću štetu na svom automobilu od pukog struganja laka.

Kada smo kod šteta, igra će podržavati potpuno destruktivni model i koliko smo imali priliku vidjeti, kozmetičke promjene izgledaju vrlo detaljno i realno. Štoviše, posljedice koje će nezgoda napraviti na voznim performansama vašeg automobila su iznenađujuće točne. Primjerice, ako dovoljno jako oštetite lijevu stranu vozila, ono će samo od sebe naginjati upravo na tu stranu. HUD koji se nalazi u donjem dijelu ekrana prikazivat će i sektorsku štetu gdje će pojedini elementi svijetliti crveno ukoliko postoji nekakav kvar.

Što se tiče samih modova, WRC će podržavati njih nekoliko, uključujući i kompleksni carrer mode nazvan 'Road to the WRC', gdje će glavni cilj biti pobijediti u dugotrajnom prvenstvu. Igra će podržavati i mrežno igranje gdje će se igrači iz cijelog svijeta boriti za što bolja vremena na pojedinim stazama. Grafika u igri bi trebala biti i više nego solidna, a za njezino glatko izvođenje brinut će se odličan igrin engine. Ako ste jedan od onih koji vole svoje vozilo pripremiti prije utrke, nema problema. WRC će vam pružiti na desetke raznih opcija koja se mogu prilagođavati ovisno o vašim vozačkim karakteristikama.

Kao zaljubljenici u vozačke simulacije, moramo priznat da se radujemo skorašnjem izlasku novog WRC-a za koji se nadamo da će isporučiti obećano. Ništa više i ništa manje od toga. Za sve koji su propustili informaciju s početka teksta reći ćemo da će se igra pojaviti početkom listopada ove godine, i to za PC, PlayStation 3 i Xbox 360.

WRC Trailer

 

WRC Gameplay