nizozemska

Wilders: Formiranje manjinske vlade jedna od opcija

29.11.2023 u 13:47

Bionic
Reading

Nizozemski političar Geert Wilders rekao je u srijedu da je formiranje manjinske vlade s njim kao premijerom jedna od mogućnosti, nakon prošlotjednih izbora na kojima je njegova Slobodarska stranka (PVV) osvojila najviše mjesta.

Obraćajući se novinarima nakon svog prvog sastanka s posrednikom imenovanim za vođenje početne faze, kako se očekuje, dugotrajnih koalicijskih pregovora, Wilders je rekao da će biti "snažan, ali razuman" u razgovorima s potencijalnim partnerima.

Mogućnost manjinske vlade pojavila se nedugo nakon izbora kada je konzervativna stranka VVD premijera na odlasku Marka Ruttea - koja dijeli mnoga Wildersova protuimigracijska stajališta - rekla da se neće pridružiti vladi pod Wildersovim vodstvom, ali nije isključila mogućnost da ponudi vanjsku podršku.

Wilders, čija je stranka osvojila oko 24 posto glasova, morat će surađivati s najmanje dvije umjerenije stranke kako bi formirao koaliciju.

Naveo je kako je posredniku rekao da preferira suradnju s VVD-om, Strankom "Novoga društvenog ugovora" desnog centra (NSC) i konzervativnim Pokretom poljoprivrednika-građana (BBB), koji bi zajedno imali solidnu većinu u oba doma nizozemskog parlamenta.

To je "logična, prava kombinacija", rekao je Wilders, dodavši da je najvažnije da su strane pristale na razgovore o tome kako bi mogle surađivati.

Čelnik NSC-a Pieter Omtzigt signalizirao je da bi rad s Wildersom bio težak, budući da elementi platforme PVV-a krše nizozemska ustavna jamstva o slobodi vjeroispovijesti.

Wilders je u srijedu ponovio da je spreman na kompromis u nekim točkama. Posrednik će se kasnije u srijedu sastati s stranačkim čelnicima NSC-a i VVD-a. ​