Svjetska zdravstvena organizacija

WHO traži obustavu prodaje divljih sisavaca na tržnicama zbog velikog rizika od prijenosa novih zaraznih bolesti na ljude

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 13.04.2021 12:58
  • Objavljeno 13.04.2021 u 12:52
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Liau Chung-ren / Zuma Press / Profimedia

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je u utorak da se u cijelom svijetu obustavi prodaja živih divljih sisavaca na tržnicama zbog velikog rizika od prijenosa novih zaraznih bolesti na ljude

"Životinje, osobito divlje, izvor su više od 70 posto svih emergentnih zaraznih bolesti kod ljudi, a mnoge ih izazivaju novi virusi", ističe WHO u zajedničkom priopćenju sa Svjetskom organizacijom za zdravlje životinja i Programom UN-a za okoliš.

Prijenos novog koronavirusa na čovjeka tim putem jedna je od glavnih teorija stručnjaka WHO-a.

Vjeruje se da je pandemija, koja je do sada odnijela gotovo tri milijuna ljudskih života u svijetu, potekla s tržnice u Wuhanu na kojoj se prodavalo divlje životinje.

Osim obustave prodaje, međunarodne organizacije traže da se poboljšaju higijenske mjere i dezinfekcija tih tradicionalnih tržnica kako bi se smanjio prijenos bolesti.

Traže i da se regulira uzgoj i prodaja divljih životinja za ljudsku prehranu.

Isto tako traže da se obrazuje veterinarske inspektore za provedbu novih pravila i da se poboljša nadzor kako bi se brzo otkrilo nove patogene te da se pokrene informativne kampanje za trgovce i kupce.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!