NEMIRI U TURSKOJ

Westerwelle poziva Erdogana da smiri stanje

08.06.2013 u 19:09

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pozvao je turskog premijera Tayyipa Erdogana da preuzme odgovornost i umiri stanje dok turski mediji u subotu izvješćuju da je turska policija uhitila petoricu prosvjednika zato što su putem Twittera i Facebooka pozivali na prosvjede.

Njemački ministar je u razgovoru za list Welt am Sonnntag rekao da je vlada u Ankari pred novim ispitom i da, reagirajući na "pretjerana" postupanja policije, "mora dokazati Europi i svijetu da su joj na srcu prava i građanska slobode" .

Westerwelle, koji se posljednjih mjeseci više od kancelarke Angele Merkel zalagao za ubrzanje pristupanja Ankare Europdkoj uniji, je dodao da se ne može vući paralela između stanja u Turskoj i revolucije u Egiptu.

"Taksim nije Tahrir, Istanbul nije Kairo, Turska je demokracija koja u prosvjedima mora pokazati svoje poštivanje pravne države", rekao je njemački ministar u razgovoru čije je dijelove Welt an Sontag objavio u subotu.

Privatna turska televizija Ntv je u subotu izvijestila da je turska policija u Adani uhitila petoricu prosvjednika optuženih da su putem poruka na društvenim mrežama Twitter i Facebook organizirali prosvjede a policija, po Ntv-u, u Adani traži još sedam osoba. U utorak su u Smirni zbog poruka na Twitteru uhićene 34 osobe, podsjeća agencija ANSA u vijesti.