KRIZA EUROZONE

Washington smatra njemački pristup krizi razumnim

14.06.2012 u 10:56

Bionic
Reading

Američki ministar financija Timothy Geithner ocijenio je u srijedu "jako razumnim" stajalište Njemačke o rješavanju krize u eurozonu.

'Mislim da nije pravedno smatrati Njemačku jedinim izvorom problema u ovome trenutku', rekao je Geithner u raspravi u Washingtonu. 'Njemačka govori da je, da bi funkcionirala monetarna unija, spremna preuzeti značajnu obvezu u pogledu sredstava kako bi podržala opće napore. No da bi to uspjelo, potrebna je potpora reformama i institucionalne promjene', rekao je. Po njegovu mišljenju, 'to je razumno stajalište.'

'Možete se ne slagati oko mnogo elemenata strategije i načina na koji se ona razvija', no 'potrebne su trajne reforme s nepovratnim institucionalnim promjenama', rekao je.

Berlin odbija iskoristiti svoj manevarski prostor u proračunu kako bi pomogao eurozoni dok njezine članice ne provedu reforme kako bi poboljšale svoju konkurentnost i javne financije. Geithner je pozvao Europljane da se dogovore oko konkretnih mjera.

'Kako se približava sastanak G20 (u Meksiku u ponedjeljak i utorak)... i summit EU-a (28. i 29. lipnja), svijet okreće pogled prema Njemačkoj i drugim velikim čimbenicima očekujući da pojasne opće ciljeve bankovne unije, zaštitnog zida za države koje provode reforme i pitanje rasta', rekao je.