ipak i upozorenja

Vulkanska erupcija na Islandu se smiruje

16.01.2024 u 12:02

Bionic
Reading

Vulkanska erupcija na Islandu koja je prijetila zahvatiti grad na obali izgleda da se smirila u utorak ujutro, premda vlasti i geolozi upozoravaju da je još opasna.

Tok užarene lave u nedjelju je dospio do predgrađa Grindavika, ribarskog gradića s oko 4000 stanovnika, zapalivši tri kuće, ali nije ugrozio stanovnike koji su evakuirani već drugi put od studenog.

Videosnimke uživo u utorak ujutro više nisu pokazivale znakove rastopljenog kamenja koje izbija iz zemlje, premda stručnjaci upozoravaju da bi se u kratkom roku mogle pojaviti nove pukotine.

Hrannar Jon Emilsson, stanovnik Grindavika, uživo je na televiziji gledao kako njegova gotovo dovršena kuća gori nakon erupcije vulkana u nedjelju.

"Sjediš i gledaš vijesti u kojima se vidi da je sve nestalo u dimu", rekao je Emilsson za islandsku nezavisnu televizijsku postaju Channel 2.

"Prošli tjedan sam zamolio električare da počnu s radovima kako bi mogli završiti svoj dio posla s ciljem da se useljenje uredi prije proljeća. Stvari se brzo mijenjaju", rekao je.

  • +4
Erupcija na Islandu Izvor: EPA / Autor: ANTON BRINK

Islandski meteorološki ured (IMO) kasno u ponedjeljak priopćio je da se nove pukotine još uvijek mogu otvoriti na zemljinoj površini bez upozorenja, dodajući da je teško procijeniti koliko će dugo erupcija trajati.

Bila je to druga erupcija na poluotoku Reykjanes u četiri tjedna, a peta od 2021.

Islandska civilna obrana, IMO i drugi stručnjaci trebali bi se sastati kasnije u utorak kako bi razgovarali o situaciji.

Smješten između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, među najvećima na planetu, Island je seizmičko žarište s više od 30 aktivnih vulkana.