snaga prirode

Erupcija vulkana na Islandu: 'Dogodio se najgori od mogućih scenarija'

15.01.2024 u 10:43

Bionic
Reading

Erumpirao je vulkan na Islandu, ostavljajući iza sebe pustoš u obližnjem gradiću Grindaviku

Gore kuće u islandskom gradu Grindaviku zbog izlijevanja lave nakon što su se otvorile dvije pukotine na obližnjem vulkanu na poluotoku Reykjanes, a koji je erumpirao u ranim jutarnjim satima u nedjelju, javlja BBC.

Cijelo stanovništvo grada ranije je evakuirano. Ovakav razvoj događaja zapravo je, prema jednom stručnjaku, najgori od mogućih scenarija očekivanih nakon erupcije vulkana.

Obrambene barijere izgrađene poslije erupcije u prosincu djelomično su zadržale lavu, ali na nekim mjestima su probijene.

Glavna cesta koja vodi u grad odsječena je zbog toka lave.

Obraćajući se naciji u prijenosu uživo u nedjelju navečer, islandski predsjednik Gudni Johannesson pozvao je ljude da se 'ujedine i budu suosjećajni prema onima koji ne mogu više biti u svojim domovima'.

Predsjednik je izrazio nadu da će se situacija smiriti, ali i rekao da se 'svašta može dogoditi', prenijela je novinska agencija AFP.

Snažni potresi prethodili su erupciji u prosincu u vulkanskom sustavu Svartsengi. U tjednima nakon toga izgrađeni su zidovi oko vulkana kako bi se rastaljeno kamenje usmjerilo dalje od Grindavika, u kojem živi oko 4000 ljudi.

Islandski meteorološki ured (IMO) objavio je da su barijere probijene na nekim mjestima, što je omogućilo lavi da dođe do grada te zapali kuće i zgrade.

Nije bilo naznaka prekida domaćih ili međunarodnih letova nakon erupcije. Letovi iz obližnje zračne luke Keflavik odvijali su se uobičajeno.

Znanstveni novinar i vulkanolog Robin Andrews smatra da je aktualna erupcija 'iznimno opasna i štetna', osobito zato što je lava prodrla u grad.

Govoreći za BBC, istaknuo je da izlijevanje lave iz dvije trenutne pukotine ne pokazuje 'nikakav znak usporavanja'.

'Što se tiče trajanja i ozbiljnosti štete, to je nemoguće mapirati u ovom trenutku', istaknuo je.

Upozorio je da bi se posljedice erupcije mogle pokazati 'prilično problematičnim' za ljude s već postojećim respiratornim problemima jer vulkanska aktivnost oslobađa plinove poput sumpornog dioksida, iritantnog za kožu, oči, nos i grlo.

Premijerka Katrin Jakobsdottir rekla je da će se vlada sastati u ponedjeljak da bi razgovarala o stambenim mjerama za evakuirane stanovnike.

'Danas je crni dan za Grindavik i za cijeli Island, ali sunce će ponovno izaći', poručila je premijerka.

Razina upozorenja u zemlji podignuta je na 'hitno stanje' - najviše od tri razine ljestvice koja signalizira da bi mogla postojati prijetnja štete ljudima, zajednicama, imovini ili okolišu.

Nedjeljna erupcija peta je koja se dogodila duž poluotoka Reykjanes od 2021.

Island se nalazi iznad onoga što je poznato kao Srednjeatlantski greben, granica između Euroazijske i Sjevernoameričke tektonske ploče - dvije najveće na planetu. Zemlja ima 33 aktivna vulkanska sustava.