NAPETO NA ISLANDU

Vulkan tutnji, erupcija sve bliže: 'Imate pet minuta za pokupiti stvari i kućne ljubimce'

18.11.2023 u 22:08

Bionic
Reading

Stanovništvo jugozapadnog Islanda i dalje je u iščekivanju erupcije vulkana koji tutnji ispod poluotoka Reykjanes. Civilna zaštita tvrdi da se mjesecima neće moći vratiti kući čak ni ako do erupcije ne dođe

Ribarski grad Grindavik evakuiran je prije tjedan dana dok je magma tutnjala i vijugala pod zemljom usred tisuća potresa. Seizmička aktivnost ostavila je pukotinu koja prolazi kroz grad, potiskujući tlo i za više od metar.

Islandski meteorološki ured najavio je u srijedu je da postoji značajna vjerojatnost da će se erupcija dogoditi negdje duž tunela od magme dugog 15 km, te da je glavna očekivana lokacija erupcije područje sjeverno od Grindavika u blizini planine Hagafell, javio je AFP.

Grindavik, grad s 3400 stanovnika, nalazi se na poluotoku Reykjanes, oko 31 milju jugozapadno od glavnog grada Reykjavika i nedaleko od zračne luke Keflavik, glavnog islandskog objekta za međunarodne letove. Obližnje geotermalno odmaralište, jedna od glavnih turističkih atrakcija Islanda, zatvoreno je najmanje do kraja studenoga zbog opasnosti od vulkana.

Ljudima u Grindaviku dopušteno je da se vrate na pet minuta kako bi spasili vrijedne stvari i kućne ljubimce.

Evakuacija građana iz Grindavika na Islandu Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Vulkanski sustav na poluotoku Reykjanes eruptirao je tri puta od 2021., nakon što je bio u mirovanju 800 godina. Prethodne erupcije dogodile su se u udaljenim dolinama bez nanošenja štete.

Island se nalazi iznad vulkanskog žarišta u sjevernom Atlantiku i u prosjeku ima erupciju svakih četiri do pet godina. Najrazornija u posljednje vrijeme bila je erupcija vulkana Eyjafjallajökull 2010., koja je izbacila ogromne oblake pepela u atmosferu i danima prizemljila letove diljem Europe zbog straha da bi pepeo mogao oštetiti motore aviona.

Znanstvenici kažu da bi nova erupcija vjerojatno proizvela lavu, ali ne i oblak pepela.

Zvukovi lave na Islandu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sveučilište Northwestern