izvanredno stanje

Island u strahu zbog vulkana, evo kad bi moglo doći do erupcije

15.11.2023 u 17:30

Bionic
Reading

Island je u stanju pripravnosti zbog moguće vulkanske erupcije, proglašeno je izvanredno stanje, a gotovo 4000 stanovnika evakuirano je iz svojih domova.

Postoji "znatan" rizik od erupcije na poluotoku Reykjanes ili neposredno uz njega, oko 45 kilometara od glavnog grada Reykjavika, izvijestio je islandski meteorološki ured.

Regiju potresaju stotine manjih potresa svaki dan više od dva tjedna.

Znanstvenici su pratili nakupljanje magme nekih pet kilometara ispod zemlje.

Sky News je razgovarao sa stručnjacima o tome kada se može očekivati erupcija.

Vjerojatnost erupcije vulkana kod Fagradalsfjalla u narednim danima je "visoka", navodi Sky News pozivajući se na islandske izvore.

'Vjerujemo da ovaj događaj doslovno lebdi, da se nalazi u ravnoteži odmah ispod površine zemlje", rekao je Matthew James Roberts iz islandske meteorološke agencije.

Dodao je da još uvijek postoji 'ogromna neizvjesnost' hoće li doći do erupcije i ako hoće, kakva će se šteta dogoditi?"

"U ovoj fazi nije moguće točno odrediti može li i gdje bi magma mogla doći do površine', objavila je islandske meteorološko agencija.

Aktivnost potresa u Fagradalsfjallu smanjila se tijekom vikenda, što "indicira da se događa nova faza prodora magme", rekla je dr. Margaret Hartley, predavačica znanosti o Zemlji na Sveučilištu Manchester.

  • +4
Vulkan na Islandu Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Prethodnim potresima u tim područjima "svima je prethodilo smanjenje seizmičke aktivnosti, tako da to nije nužno pokazatelj da vulkanski nemiri jenjavaju".

U utorak su islandske vlasti procijenile da se rizik privremeno smanjio dovoljno da dopuste stanovnicima Grindavika da se nakratko vrate kući - u pratnji timova za potragu i spašavanje - kako bi pokupili kućne ljubimce i stvari.

Vlasti su podigle stupanj upozorenja za zrakoplove na narančasto, što ukazuje na povećani rizik od erupcije vulkana.

Vulkanske erupcije predstavljaju ozbiljnu opasnost za zrakoplovstvo jer mogu izbaciti visoko abrazivni pepeo visoko u atmosferu, gdje može uzrokovati kvar mlaznih motora, oštetiti sustave kontrole leta i smanjiti vidljivost.

Koliko poremećaja erupcija uzrokuje ovisit će o tome gdje magma probije površinu te o veličini i stilu erupcije, rekao je dr. Hartley.

Dr. Phil Collins sa Sveučilišta Brunel u Londonu rekao je da bi erupcija izazvala probleme Islanđanima, ali je istaknuo da su oni "jako dobro pripremljeni i imaju puno iskustva u suočavanju s erupcijama".

"Ako do erupcije ipak dođe, moglo bi doći do značajnih tokova lave koji bi mogli uništiti ljudske domove i drugu infrastrukturu, kao i blokirati doline i promijeniti površinsku drenažu", rekao je.

Ne očekuje se da će bilo kakva erupcija izazvati oblak pepela kakav je stvorila erupcija Eyjafjallajokulla 2010. godine, koja je izazvala kaos u globalnom zračnom prometu.

Dr. Dave McGarvie, vulkanolog sa Sveučilišta u Lancasteru, rekao je da vulkani na poluotoku Reykjanes nemaju sposobnost proizvesti razorne oblake pepela koji su karakterizirali erupciju Eyjafjallajokulla 2010.

'Iz tog su događaja izvučene pouke, rekao je, pa čak ni identična erupcija sada ne bi bila toliko razorna', navodi.

Island je zemlja s najvećim brojem vulkana na planeti Zemlji.

Nalazi se na srednjoatlantskom grebenu, gdje se tektonske ploče Sjeverne Amerike i Euroazije povlače za dva centimetra godišnje. U prosjeku, jedan od 32 islandska aktivna vulkana eruptira svakih četiri do pet godina.