prioritet i dalje reforme

Vujčić: Povratak na investicijski rejting očekivan i zaslužen

23.03.2019 u 15:45

Bionic
Reading

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić ocijenio je u subotu kako je povratak Hrvatske na investicijski rejting od strane rejting agencije Standard & Poor's bio očekivan i u potpunosti zaslužen, ali da prioritet trebaju ostati daljnji napori za jačanje rasta odnosno rad na strukturnim reformama.

"Hrvatska ima višak na tekućem i kapitalnom računu platne bilance, kao i primarni fiskalni suficit već četiri godine. I vanjski i javni dug snažno se smanjuju te smo izašli iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža. Rast je niži nego u usporedivim zemljama srednje i istočne Europe, no struktura rasta je na zdravim temeljima.

Povratak na investicijski rejting stoga je bio očekivan i, smatram, u potpunosti zaslužen. No, daljnji napori za jačanje rasta odnosno rad na strukturnim reformama trebaju ostati prioritet", istaknuo je guverner Vujčić u komentaru na izvješće agencije Standard & Poor's (S&P).

Agencija S&P povisila je u petak rejting Hrvatske na 'BBB-/A+', čime je rejting, nakon više od šest godina, ponovno uvršten u investicijsku kategoriju, zahvaljujući poboljšanju stanja u proračunu i gospodarskom oporavku.

Rejting je podignut iz 'BB+/B', kategorije koja dužničke papire kvalificira kao špekulativno ulaganje, u 'BBB-/A+', investicijsku kategoriju. Prognoza za rejting je stabilna.

"Takva procjena prvenstveno se temelji na poboljšanoj fiskalnoj poziciji, kojoj doprinosi ekonomski oporavak zbog pojačane domaće potražnje potaknute učincima porezne reforme te mjere fiskalne konsolidacije", istaknuli su iz S&P-a.

U S&P-u su također naveli kako proračun opće države bilježi primarni višak od 2015. godine i da je u prosjeku u 2017. i 2018. iznosio tri posto BDP-a. Javni je dug iskazan udjelom u BDP-u smanjen za 10 postotnih bodova u razdoblju od 2015. do 2018.

Rizici za gospodarstvo, javne financije i financijsku stabilnost povezani sa stečajem najveće maloprodajne kompanije Agrokor, smanjeni su, kao i mogućnost problema za proračun zbog državnih jamstava za brodogradilište Uljanik.

Hrvatsko je gospodarstvo u posljednje vrijeme solidno i uravnoteženo. Rast prati višak na tekućem računu bilance plaćanja, potaknut obilnim priljevom prihoda od turizma, zbog čega je neto vanjski dug smanjen u 2018. na samo 13 posto BDP-a, istaknuli su, uz ostalo, iz rejting agencije S&P.