pogled na prošlost

Vučić zahvalio Rivlinu što je pozvao Hrvatsku da se suoči s ustaškim zločinima

26.07.2018 u 17:17

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zahvalio je u četvrtak izraelskom predsjedniku Ruvenu Rivlinu na govoru u Jasenovcu, u kojem je pozvao Hrvatsku da se suoči sa zločinima ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu čije su žrtve bili i Srbi

Vučić je na zajedničkoj je konferenciji za novinare s Rivlinom u Beogradu poručio da Srbija poštuje sve žrtve, ali nikada neće dopustiti "umanjivanje" broja Srba stradalih u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Beograd i Zagreb ne slažu se oko broj ubijenih Srba u tom ustaškom logoru - prvi tvrde da ih je stradalo nekoliko stotina tisuća, a drugi nekoliko desetaka tisuća.

"Nećemo dopustiti da netko umanjuje broj srpskih žrtava, da se ne spomenu žrtve koje se broje u stotinama tisuća. Nećemo to dopustiti, držat ćemo se povijesti i činjenica“, naglasio je Vučić.

Dodao je kako je izraelskog predsjednika upoznao i s time da Hrvatska i Srbija različito gledaju na prošlost.

"Dok se neki raduju 4. kolovoza, neki tuguju", izjavio je Vučić, misleći na akciju Oluju koju je nazvao "najvećim etničkim čišćenjem poslije Drugog svjetskog rata“.

  • +27
Kolinda Grabar Kitarović i izraelski predsjednik Reuven Rivlin Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Ističući prijateljstvo i dobre odnose dvije zemalja, Revlin je rekao da se "povijest, i dobra i strašna, ne smije zaboraviti".

"Uskoro se obilježava 25 godina uspostave diplomatskih odnosa Srbije i Izraela, ali naše prijateljstvo traje duže. Židovska zajednica na Balkanu i u Srbiji seže 2000 godina u prošlost. Gledamo u budućnost ali povijest, i dobra i strašna, ne smije se i ne može zaboraviti", poručio je predsjednik Izraela.

Rivlin i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetili su u srijedu memorijalni muzej u Jasenovcu i položili vijence kod spomenika Jasenovački cvijet.

"Ustaški režim, jedan od strašnih režima nacističkih kolaboracionista koji je ovdje nastao, bio je aktivan partner u ubojstvima, ali ima nekih koji radije potiskuju svoju prošlost i na to gledaju kao na 'crnu rupu' koja ne traži nikakvo proučavanje ili samopreispitivanje", kazao je Rivlin i podsjetio da je u Jasenovcu okrutno ubijena ne samo većina Židova koji su živjeli u NDH, već i više desetaka tisuća Srba, Roma i ostalih protivnika režima.

Također je istaknuo da je "sposobnost Hrvatske da se suoči s prošlošću, a ne da je ignorira, moralna obveza koja je temelj svakog pravednog društva".