POLITIČKI ANALITIČARI O SRBIJI

'Vučić pomalo podsjeća na Sanadera'

17.03.2014 u 13:33

Bionic
Reading

Apsolutnom pobjedom Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke (SNS) na izborima u Srbiji neće doći do promjena u odnosima s Hrvatskom, slažu se politički analitičari

Politolog Branko Caratan smatra da će buduća srpska vlada nastaviti politiku približavanja Europskoj uniji. 'Takva politika podrazumijeva sređivanje odnosa sa susjednim državama, a očekuje se da će urediti odnose prema Kosovu', mišljenja je Caratan. Vučić je ostvario najuvjerljiviju pobjedu na izborima od obnove demokracije u toj zemlji. Pokazao se uvjerljivijim i od balkanskog krvnika Slobodana Miloševića 1990. godine.

Politolog naglašava da je uvijek dobro kada postoji jaka oporba u parlamentarnim sustavima kao korektivni faktor vlasti, ali smatra da se ova pobjeda ne može poistovjetiti s Miloševićevom pobjedom iz 1990., jer je on pobijedio u nedemokratskim uvjetima, a Vučić u potpuno demokratskim. 'U vremenima loše ekonomske i socijalne situacija kakva je sada u Srbiji, uvijek se javlja potreba za jakim vođama, tako da je sve vodilo prema ovakvom raspletu', kazao je Caratan.

Iako je i sam Aleksandar Vučić svojedobno kao kadar Šešeljeve Srpske radikalne stranke (SRS) bio dio Miloševićeve vlasti kao ministar informiranja, Caratan kaže da se on promijenio od tada.

'On predstavlja frakciju koja se izdvojila iz Radikalne stranke i vodi drugačiju politiku. Dok je Šešeljeva stranka radikalno nacionalistička, Vučić vodi proeuropsku politiku', objašnjava politolog. Ne trebamo podsjećati, nastavlja, što je Srbija radila na Kosovu dok Vučić uspostavlja odnose s Kosovom. 'Pomalo podsjeća na Ivu Sanadera i ono njegovo poznato 'Hristos se rodi', primijetio je Caratan.

Željko Kuprešak, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova, u emisiji 'U mreži prvoga' Hrvatskog radija kazao je da su birači nagradili dosadašnje koalicijske partnere na vlasti stranke Aleksandra Vučića i Ivice Dačića, a na izborima se dogodio potpuni debakl liberalne opcije Srbije čime se ta zemlja ponovno vraća u jedno konzervativno okruženje. Kuprešak smatra da je težak posao pred Vučićem, posebno na socijalnom planu. Pretpostavlja da će prilikom formiranja vlasti ipak koalirati s Dačićem zbog promjene ustava koja će biti nužna u daljnjim pregovorima s Europskom unijom.

Što se tiče regionalne politike, Kuprešak je kazao da smo mi i do sada surađivali s Vučićem relativno dobro. Objasnio je da je važno da Srbija nastavi europski, put jer će kroz taj proces rješavati i otvorene probleme sa susjednim zemljama.