SLOVENSKI MEDIJI

Vučić neće još dugo moći sjediti na dva stolca

18.01.2019 u 12:33

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić neće još dugo moći sjediti na dva stolca, koketirajući s Rusijom na jednoj i Zapadom na drugoj strani, a njegov pokušaj da Putinovim posjetom Beogradu i okupljanjem svojih pristaša na dobrodošlici ruskom predsjedniku zasjeni prosvjede protiv njegove autokratske vlasti pokazao se lošom predstavom, komentari su slovenskih medija u petak

Vučić u Putinu vidi jedinu nadu da bi konačni rezultat na Kosovu mogao biti barem "neriješen", dok Putin Srbiju, kao zadnju rusofilsku državu o ovom dijelu svijeta, pokušava tješnje vezati uz Rusiju pritisnutu sankcijama Zapada, pod cijenom da ostane neutralna i da bude protiv sankcija Rusiji, navodi u svom glavnom komentaru u petak ljubljansko "Delo".

No, dok je Putin majstor u takvim igrama pa je za njega carsko odlikovanje koje je dao Vučiću njegova "najjeftinija investicija u Srbiji", Vučiću je glavno da zadrži svoju autokratsku vlast i popularnost koja je kod Srba glavni faktor hoće li netko ostati na vlasti ili pasti, ocjenjuje komentator vodećeg slovenskog lista. Glavni je interes Srbije međutim članstvo u Europskoj uniji, koje je još daleko s obzirom na broj otvorenih poglavlja, pa zato Vučićevo "sjedenje na dva stolca" ima kratak vijek trajanja i na kraju će se jasno morati opredijeliti, navodi komentator Vili Einspieler.

"Ako Beograd ne uskladi svoju vanjsku politiku s Bruxellesom, neće biti ništa od članstva u Europskoj uniji. Vučić će zato uvesti sankcije Rusiji tek onda kad bude morao jer svjetske sile od drugih država zahtijevaju da se vojno i politički jasno opredijele. Zato je prostor za Vučićevu politiku 'nesvrstanosti' sve manje. Doći će vrijeme kad će Srbi vidjeti tko je Vučić. Ni priča o članstvu Srbije u NATO savezu nije definitivno završena, a bude li to cijena za ostanak na vlasti i politički preživi, možda će se Vučić sam ponuditi da vodi ulazak Srbije u NATO savez", navodi komentator slovenskog lista.

Glavni urednik Slovenskog radija i nekadašnji dopisnik iz Moskve Andrej Stopar izjavio je kako su za događaj u Beogradu i pojavljivanje ruskog predsednika u sadašnjoj situaciji imali razlog i Putin i Vučić. Vučić je želio pokazati svojim domaćim oponentima da ima potporu jedne svjetske velesile, dok je Rusija htjela pokazati svijetu da "još uvijek ima prijatelje" i da je Srbija država koja je "najlojalnija Rusiji", kazao je Stopar u intervjuu za Slovenski radio.

Slovenski mediji navode da su u Beogradu Putina dočekale većinom Vučićeve pristaše i ljudi koji su autobusima dovedeni iz unutrašnjosti zemlje, čime je Vučić pokušao pokazati koliko ima pristaša i zasjeniti javne prosvjede koji su zadnjih tjedana usmjereni protiv njegova stila vladanja.

  • +4
Predsjednik Putin uručio Aleksandru Vučiću orden Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Mediji ocjenjuju da u tome i nije bio baš uspješan i uvjerljiv te da će se prosvjedne šetnje Beograđana protiv Vučićeve autokratske vlasti nastaviti i ubuduće.