VRHUNAC TOPLINE PROŠAO

Vrućine se ipak smanjuju, veće osvježenje stiže u nedjelju navečer

05.08.2017 u 08:02

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg vrhunca toplotnog vala, visoke temperature nastavljaju se i danas. No, na zapadu zemlje ipak postoji mala mogućnost lokalnog pljuska

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti vrijeme će biti pretežno sunčano i vruće te vrlo vruće. Navečer i prema kraju dana mala je vjerojatnost lokalnog pljuska i grmljavine, uglavnom na zapadu zemlje i u gorju. Vjetar slab, mjestimice umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu ujutro ponegdje umjerena bura, zatim jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 33 do 39, u unutrašnjosti Dalmacije malo viša.

Što se pak tiče glavnog grada Zagreba, prevladavat će sunčano i vrlo vruće. Vjetar većinom slab sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura od 34 do 36 °C. No, metropolu već sutra navečer očekuje osvježenje, a temperatura bi se mogla spustiti i za 10 stupnjeva.

U Splitu bi danas temperatura trebala dostići 36 stupnjeva, uz žarko sunce. No, i Dalmaciju u noći s nedjelje na ponedjeljak očekuje osvježenje, a temperatura bi se mogla spustiti za nekoliko stupnjeva.

I Slavonski Brod grijat će se na 36 stupnjeva, no i taj dio očekuje osvježenje u nedjelju navečer. Tako će ovaj grad u ponedjeljak biti na svega 25 stupnjeva, s oblačnim vremenom.

Rijeka će se grijati na maksimalno 34 stupnja, a ni taj grad neće moći izbjeći hladnu frontu koja stiče u noći s nedjelje na ponedjeljak.

  • +80
Ljeto na plažama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Nepovoljan utjecaj toplinskog vala se nastavlja na području cijele zemlje. Stoga je i dalje potrebno provoditi sve dostupne mjere zaštite od vrućina, kao i preporučene specifične mjere prema preporuci liječnika, kod bolesnika. Iako će kronični bolesnici i starija populacija biti najugroženiji od toplinskog stresa, i mnogi drugi će osjećati umor, nervozu i slabiju koncentraciju pa je strpljenje i razumijevanje među ljudima neophodno u ovim okolnostima.