BANDIĆEV NOVI PRIJEDLOG

Vrtići od iduće godine koštaju 300 kuna?

12.12.2011 u 21:47

Bionic
Reading

Zagrebački vrtići koštat će od iduće godine 300 kuna ako Gradska skupština prihvati novi prijedlog proračuna gradonačelnika Milana Bandića u kojemu nema dohodovnog cenzusa, nego će cijena vrtića biti jedinstvena za sve, piše Vjesnik

Jedinstvena cijena vrijedit će i za redoviti poludnevni program s prehranom, što će roditelji plaćati 225 kn, kao i za redoviti poludnevni program bez prehrane koji prema novom prijedlogu stoji 150 kuna. Naime, Milan Bandić ipak se predomislio i na Skupštinu šalje novi prijedlog proračuna, a kako je Vjesniku potvrdio pročelnik Ureda za obrazovanje, kulturu i šport IvicaLovrić: 'Gradonačelnik je uvažio zahtjeve zastupnika s prvog čitanja proračuna i na Skupštinu ide novi prijedlog prema kojemu će cijena vrtića biti 300 kuna.'

Uz to što će cijene vrtića za redoviti desetosatni program biti jedinstvene i za roditelje jasličara kao i za one čija su djeca u starijim vrtićkim skupinama, u prijedlog su uvrštene i neke povlastice. Tako će olakšice u plaćanju redovitog programa ostvarivati roditelji djece invalida, dok će za svako treće i daljnje dijete iste obitelji vrtić biti besplatan.

Popuste će ostvarivati i samohrani roditelji te djeca čiji su roditelji korisnici socijalne novčane skrbi. Kao što se i najavljivalo, gradonačelnik je predvidio i povećanje subvencija za privatne i vjerske vrtiće pa će za njih , kako je kazao Lovrić, subvencija biti povećana, i to na iznos od 1600 kuna.

Unatoč svemu, i dalje ostaje neodgovoreno pitanje po kojem to modelu sada roditelji plaćaju. Naime, kako su nedavno na tematskoj sjednici Odbora za obrazovanje upozorili članovi tog odbora te predstavnica civilnih udruga, gradonačelnik nije predočio jasne brojke plaćaju li roditelji po dohodovnom modelu ili pak veći dio njih plaća po odluci Skupštine, 200 i 400 kuna.

Da dohodovni model nije socijalno pravedan, upozoravali su i iz udruge Vrtić za sve, u kojoj su tvrdili kako je velik broj roditelja izmanipulirao sistem tako što su predočili lažne dokumente, a prema kojima su prijavljeni na minimalac, dok zapravo imaju znatno veće plaće koje dobivaju na crno.

Uz to što je odustao od svog, kako ga je nazivao, modela socijalne pravednosti, gradonačelnik će Skupštini predložiti i jedinstvenu cijenu za produženi boravak djece u školama. Tako bi cijena za sve trebala biti 200 kuna, a popusti su određeni na sličan način kao i kod vrtića.

Iako se iz gradske uprave i prije no što je novi prijedlog poslan na Skupštinu moglo čuti i da proračun već sada puca po šavovima, on je na kraju u odnosu na prvo čitanje uvećan, i to za 70 milijuna kuna, te bi prema novom prijedlogu, piše Vjesnik, trebao iznositi 6,72 milijarde kuna.