MINISTRICA NAJAVILA:

'Vrlo brzo će se uvesti certifikat za ispuštanje CO2!'

28.01.2014 u 16:11

Bionic
Reading

Osim energetskog certifikata, vlasnici nekretnina vrlo brzo će imati obavezu imati i certifikat koji će pokazivati koliko njihov stan, kuća ili poslovni prostor ispušta CO2 u atmosferu

Upozorila je na to na današnjoj konferenciji za novinare ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, ne precizirajući kad će do toga točno doći i kolika će biti cijena.

'Vrlo brzo će biti i takva EU direktiva i mi ćemo to morati ugraditi u naše zakonodavstvo. Već se u nekim zemljama poput Nizozemske to i provodi', naglasila je ministrica, dodajući kako Hrvatska u svoje zakonodavstvo mora uvrstiti sve traženo, inače joj prijeti dnevna kazna od 25.000 eura.

Nema najma bez certifikata

Od 1. siječnja 2016. energetski certifikat će morati imati sve zgrade veće od 50 kvadrata koje će se iznajmljivati, davati u najam ili u leasing.

Kad je riječ o energetskim certifikatima, Mrak Taritaš je istaknula kako obavezu certificiranja imaju svi grijani prostori u kojima borave ljudi. Certifikat nije potreban samo za samostojeće zgrade koje imaju manje od 50 kvadrata ukupne površine.

Bez obzira na površinu, stanovi u stambenim zgradama imaju obvezu certificiranja.

'Pozivam sve vlasnike stanova da uzmu zajednički certifikat. Financijski to je mnogo jeftinije i sve mogu platiti iz pričuve. Certifikat vrijedi 10 godina', istaknula je ministrica.

Vlasnici nekretnina koji prodaju nekretninu dužni su svakom potencijalnom kupcu predočiti certifikat. Ako to ne naprave, riskiraju da ih kupac prijavi inspekciji ili da se iza kupca već krije građevinski inspektor. U tom slučaju kazna za fizičku osobu je od 5.000 do 10.000 kuna, a za pravnu osobu od 15.000 do 30.000 kuna

Kažnjivo je i oglašavanje nekretnina bez certifikata putem medija (u to ne spadaju portali specijalizirani za oglašavanje). Kazna za vlasnika je od 5.000 do 30.000 kuna, a ako takvu nekretninu u medijima oglašava agencija, prijeti joj ista kazna.

Energetske certifikate mogu izdavati samo ovlašteni certifikatori, trenutno ih ima 900, koji su pod nadzorom Ministarstva graditeljstva.

'Imamo slučajeve da ljudi kopiraju tuđe certifikate. Upozoravamo sve da će i to biti sankcionirano. Svaki certifikat ima svoj broj i točno se zna na koju se nekretninu odnosi', rekla je Mrak Taritaš.

Na svojim web stranicama Ministarstvo je objavilo maksimalne cijene izrade energetskog certifikata. Ti iznosi mogu biti i manji, ovisno o dogovoru s certifikatorom.