MIRNIJE NEGO LANI

Vrhunac vodenog vala prolazi Pokupljem

18.10.2015 u 08:47

Bionic
Reading

Iza mještana pokupskoga kraja - besana je noć. Vrhunac vodenoga vala prolazi kroz njihov kraj, a vodostaji su rekordni, javlja HRT

Kroz Letovanić prolazi vrh vodenog vala kojega su se svi pribojavali. Jutros u 4 sata na mjernoj postaji Farkašić, mjerodavnoj za ovo područje vodostaj rijeke Kupe iznosio je 980 cm što je za 8 cm manje od prošlogodišnjeg rekordnog zabilježenog. Vodostaj Kupe još uvijek usporeno raste s tendencijom stagnacije i ne bi trebao prouzročiti dodatne probleme.

Tijekom jučerašnjega dana ali i prethodna tri nadležne službe, vatrogasci i sami mještani intezivno su radili na utvrđivanju obrane od poplava zečjim nasipima i boks barijerama punjenim pijeskom, kako bi izbjegli scene koje smo gledali za ranijih visokih vodostaja kada je gotovo 70 posto mjesta bilo pod vodom.

Iza mještana Letovanića također besana je noć, u branjenom području odnosno u samome mjestu nije bilo prodora vode u kuće - što znači da su sve pripreme odrađene na vrijeme i da se izbjegla veća katastrofa. Vodni val prolazit će mjestom tijekom cijelog dana, dalje prema Sisku, kako je riječ o nepredvidljivoj situaciji sve službe ali i mještani i dalje su na oprezu.

U Karlovcu je jučer poslijepodne prestala opasnost od poplave. Vodostaji Kupe i Korane pali su ispod 7 i pol metara, no još su stotine kuća nizvodno od grada pod vodom. U Pokupskoj dolini bore se s nikad višom Kupom, dok se Korana polako povlači iz kuća u Mostanju i Logorištu.

z kuća karlovačkih naselja Logorište, Mala Švarča i Mostanje poplavna voda se povukla te mještani u nedjelju čiste svoje domove od blata i drugih naplavina rijeka Korane i Mrežnice, no nizvodno od Gradca do Šišljavića još nije moguće cestama doći do poplavljenih naselja uz rijeku Kupu, priopćava karlovački Centar 112.

Vodostaj Kupe je u nedjelju u Karlovcu bio u 8 sati 738 centimetara, a Korane 740, no voda je i dalje na kolniku, te su za promet zatvorene državne ceste DC 1 kod podvožnjaka Ilovac u Karlovcu, DC36 u Karlovcu u ulici Selce (kod PPK), te u mjestima Blatnica, Koritinja i dalje prema Donjoj Kupčini, zatvorene su i tri županijske ceste i četiri lokalne.

Prethodnih je dana uz državne ceste bilo zatvoreno za promet čak četrnaest županijskih i lokalnih.

Zbog visokih zaobalnih voda utopile su se na Ilovcu tri ovce, a na Gradcu sedam kokoši, pa su, po nalogu veterinarske službe, živoderi odvezli životinje u kafileriju.