PRESEDAN

Vrhovni sud preispituje slučaj Koranski most

20.04.2009 u 13:39

Bionic
Reading

Slučaj ubojstva 13 i ranjavanja dvojice zarobljenih neprijateljskih vojnika na Koranskom mostu u rujnu 1991, za koje je u tri navrata nepravomoćno oslobođen bivši policijski specijalac Mihajlo Hrastov, nagnao je vijeće Vrhovnog suda da danas održi raspravu i izvede dokaze kako bi odlučio o žalbi tužiteljstva

Riječ je o neuobičajenom potezu jer Vrhovni sud u pravilu svoje odluke donosi na temelju izvješća u kojima sudac izvjestitelj vijeću iznese najvažnije pojedinosti o prvostupanjskom postupku i žalbama stranaka, nakon čega vijeće odlučuje iza zatvorenih vrata. Uobičajeno je da oslobađajuću ili osuđujuću presudu sud potvrdi ili predmet vrati na ponovno suđenje. No, u slučaju Koranskog mosta vijeće je odlučilo održati sudsku raspravu na koju je pozvalo dvojicu vještaka i trojicu svjedoka.

Po riječima Hrastovljeva branitelja Krešimira Vilajtovića, Vrhovni sud u posljednjih 20 godina nije iskoristio tu zakonsku mogućnost, a i sama predsjednica peteročlanog vijeća Senka Klarić-Baranović na početku današnje rasprave istaknula je kako nije riječ o uobičajenom postupanju suda.

Njezino sudsko vijeće, u kojemu sjede dva suca profesionalca i tri suca porotnika, mora odlučiti o žalbi tužiteljstva koje je zatražilo ukidanje oslobađajuće presude karlovačkog Županijskog suda iz ožujka 2007. kada je Hrastov u ponovljenom suđenju oslobođen, uz obrazloženje da je postupio u nužnoj obrani te da nije dokazano da su se zarobljeni neprijateljski vojnici bezuvjetno predali jer je netko od njih u jednom trenutku viknuo 'bježmo', zbog čega, po mišljenju karlovačkog suda, ni po međunarodnom ratnom pravu nisu imali status ratnih zarobljenika.

Vijeće je u rujnu prošle godine održalo sjednicu povodom žalbe tužiteljstva, no nisu donijeli konačnu presudu već su odlučili sazvati sudsku raspravu i ponovno saslušati i provjeriti neke dokaze koje je već proveo karlovački sud.  U prijepodnevnom dijelu rasprave sudac izvjestitelj iznio je sve bitnije pojedinosti slučaja, nakon čega je pred vijećem počeo svjedočiti bivši pripadnik JNA Svetozar Šarac iz Pančeva, jedan od dvojice preživjelih sudionika ubojstava na Koranskom mostu. Nakon njega trebao bi svjedočiti jedan od Hrastovljevih suboraca te vještak za sudsku medicinu Josip Škavić i vještak balističar Damir Tomašek.

Konačnu odluku povodom žalbe tužiteljstva Vijeće će donijeti iza zatvorenih vrata. Raspravu na Vrhovnom sudu prate članovi optuženikove obitelji te predstavnici nekih hrvatskih i srbijanskih nevladinih udruga. Slučaj Koranski most traje više od 16 godina, a Hrastov je već u tri navrata nepravomoćno oslobođen krivnje. No, presude iz 1993. i 2003. Vrhovni je sud ukinuo i predmet vratio na početak.