ZABRANJEN ULAZ SINDIKALCIMA

Vrdoljak 'privodi' Debeljaka zbog napetosti u Brodosplitu?

14.03.2013 u 22:29

Bionic
Reading

Poslodavac Brodosplita izvijestio je danas poslijepodne tajništva sva tri sindikata koja djeluju u tom brodogradilištu da ih šalje 'na čekanje' te na taj način pokušava onemogućiti djelovanje sindikata u splitskome škveru, doznaje se od dopredsjednika Nezavisnog sindikata u tom brodogradilištu Pavla Matošića

'Tajnice Nezavisnog sindikata, Radničkog sindikata i Sindikata metalaca Hrvatske - industrijskog sindikata u Brodosplitu danas su oko 14,30 sati dobile obavijest od poslodavca tvrtke da idu 'na čekanje' i time se krši kolektivni ugovor kojim se jamči djelatnost sindikata u splitskome škveru', rekao je Matošić.

Po njegovu mišljenju, riječ je o 'niskim udarcima poslodavca splitskoga brodogradilišta jer na sve moguće načine opstruira rad sindikata'.

'Poslodavac nam onemogućava sindikalnu aktivnost', istaknuo je Matošić.

Matošić je također rekao da je od osiguranja na ulasku u Brodosplit dobio obavijest kako im je od danas 'fizički onemogućen' ulazak u Brodosplit.

'Iz medija smo doznali da je predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić navodno telefonski prijetio smrću Tomislavu Debeljaku. Pitao sam Šegvića je li to točno, a on mi je rekao da nije nikomu prijetio smrću', rekao je Matošić.

Matošević je, kako je dodao, izvijestio predsjednika Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozrena Matijaševića da je od danas Šegviću onemogućen ulazak u Brodosplit.

'Matijašević je o tomu izvijestio ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i imam saznanja kako se poduzimaju napori da se što žurnije organizira sastanak ministra Vrdoljaka s Debeljakom i predstavncima sidnikata radi prevladavanja novonastalih napetosti u Brodosplitu', rekao je Matošić za Hinu.

Ministar Vrdoljak potpisao je u ime vlade, koja je bila većinski vlasnik Brodosplita, kupoprodajni ugovor s vlasnikom samoborskog DIV-a Tomislavom Debeljakom po kojem je ta tvrtka postala vlasnik splitskoga brodogradlišta, čime je završen proces njegove privatizacije.