KRUHA GLADNI ŠKVERANI

'Vratite radnike na posao ili se obraćamo Bruxellesu'

22.12.2013 u 11:49

Bionic
Reading

Antun Štivić, dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata, uputio je otvoreno pismo Tomislavu Debeljaku, predsjedniku Uprave Brodosplita, tražeći da na posao vrati sve suspendirane radnike i članove sindikata - u protivnom, Sinkdikat će se obratiti Europskoj komisiji. Prenosimo dijelove otvorenog pisma

Prisiljen sam obratiti Vam se preko medija jer nijedan drugi oblik komunikacije kojeg poznaju moderne tehnologije niste prihvatili iako vjerujem da su vam prenijeli moju poruku i sve suspendirane radnike Brodosplita i članove sindikata vratite na posao, a da nakon toga sjednemo za stol i razgovaramo kao socijalni partneri.

Uvjeren sam da će do toga doći jer je u obostranom interesu, kako Vas kao vlasnika Brodosplita tako i mene kao dopredsjednika Sindikata metalaca Hrvatske. Siguran sam kako dijelimo isto mišljenje da socijalni dijalog u Brodosplitu nema alternative. Na to i Vas i nas obvezuju međunarodni propisi i hrvatski zakoni budući je Hrvatska članica Europske unije i međunarodnih sindikalnih asocijacija, a poštivanje ratificiranih konvencija Međunarodne organizacije rada obveza su i države i poslodavaca i sindikata.

Kršenje međunarodnih standarda rada, uvjeren sam, neće se dopustiti u novoj članici Europske unije. To je naposlijetku potvrđeno i na nedavnom sastanku kod Predsjednika RH dr. Ive Josipovića.

Siguran sam da će takva Vaša odluka pokazati svima u Hrvatskoj da su Vam na prvom mjestu radnici,a ne samo profit te da smo u svakom pogledu i država koja poštuje kako međunarodne standarde rada tako i pravnu stečevinu Europske unije.

U iščekivanju Badnje večeri, koju želim da dočekate u miru u krugu Vaše brojne obitelji, siguran sam da i suspendirani radnici Brodosplita isto tako žele da pred svojom djecom i najbližima mogu u spokoju dočekati Božić.

Zato Vas pozivam na povlačenje odluka o suspenziji radnika i sindikalnih povjerenika te da nakon Božića zajednički razriješimo probleme u obostranom interesu.

Radujem se daljnjoj suradnji s Vama.

Sretan Božić radnicima Brodosplita i Vama gospodine Debeljak.
  
P.S. Ukoliko i dalje ne dođe do razgovora i socijalnog dijaloga bit ćemo prisiljeni obratiti se institucijama EU (Europskoj komisiji) i svjetskim sindikalnim asocijacijama čiji je član SMH-IS.

Otvorenom pismu Štivić je priložio linkove na izvještaj za Hrvatsku (o Brodosplitu) Međunarodne sindikalne konfederacije (ITUC), najveće sindikalne federacije u svijetu koja predstavlja 176 milijuna radnika iz 161 zemlje, uz prijevod na hrvatski