GRAĐEVINCI ILI VOJNICI?

Vratili se zarobljeni Srbi iz Libije i otvorili mnoga pitanja

23.05.2013 u 09:36

Bionic
Reading

Povodom povratka petorice srpskih državljana, koji su od kolovoza 2011. bili zarobljeni u Libiji pod optužbom da su se borili na strani Moamera Gadafija, Centar za euroatlantske studije (CEAS) iz Beograda u srijedu je priopćio da 'zahtijeva od državnih tijela Srbije da objave sve okolnosti pod kojima su otišli u Libiju zato što su postojale indicije da su poslani u Libiju 21. kolovoza 2011. kao regruti tvrtke za fizičko tehničko osiguranje Avax'

Obiteljima su se početkom tjedna iz zarobljeništva u Libiji vratili Zoran Nikolić iz Lazarevca, Milorad Đunić iz Loznice, Milić Martinović iz Aranđelovca, Vojislav Nićiforović iz Beograda i Nedeljko Milanović iz Lazarevca. Neobično je to da je Martinović svojevremeno imao profil na internetu na kojem je kao svoje zanimanje navodio 'profesionalac za sigurnost i istrage', dok se Đunić može vidjeti na nekoliko fotografija na službenim internetskim stranicama spomenute tvrtke za osiguranje Avax, prenosi Alo. Petoricu Srba pobunjenici su zarobili 20. kolovoza 2011, otkada su bili u zatvoru u Tripoliju.

'Uhićeni su govorili da su građevinski radnici koji su usred rata doputovali u Libiju kako bi popravljali ceste. Negirali su i tvrdnje onih koji su ih uhitili da je kod njih pronađen optički snajperski ciljnik', navodi CEAS. Alo navodi da se još tijekom građanskog rata u Libiji pisalo da su Srbi bili među prvim plaćenicima koji su se borili na strani Gadafija. Također je indikativno to da je Blic svojevremeno objavio fotografiju Milića Martinovića, jednog od spomenute petorice oslobođenih Srba, sa streljačkog treninga. Sliku s istom kapom i naočalama Martinović je objavio i na servisu LinkedIn: u ratnoj pozi s pištoljem usmjerenim prema meti - navodi CEAS.

Na toj mreži, na kojoj pojedinci i tvrtke oglašavaju svoje usluge i traže poslove, Martinović je postavio oglas u kojem je promovirao svoj 'biznis', odnosno kao zanimanje nije naveo 'građevinac', već 'profesionalac za sigurnost i istrage'. Njegov profil ugašen je 31. kolovoza 2011. U tekstu u Blicu za Martinovića se navodi da je 'poznat u Aranđelovcu kao predsjednik kluba praktičnih strijelaca‚ Target'. Ta neobična disciplina, osim preciznosti u streljaštvu, podrazumijeva i sigurnu upotrebu oružja, brzinu pucanja, ali i sigurno pucanje iz automobila. S druge strane, Đunić je na fotografijama spomenute firme Avax u uniformi.

CEAS: Koje su veze s VS-om?

Osvrćući se na doček oslobođenih Srba koje su obitelji i prijatelji čekali u sjedištu srpske tajne službe BIA-e, CEAS je zatražio i da se objavi jesu li imali veze s Vojskom Srbije u trenutku kada su otišli u Libiju. 'Smatramo da je indikativno to da je navodne građevinske radnike dočekao ministar obrane Aleksandar Vučić', priopćili su iz CEAS-a. Oni su podsjetili na to da su svojevremeno i Vuk Jeremić i Dragan Šutanovac negirali veze zarobljenika s državom, vojskom i sigurnosnim službama, ali kako navode, 'Vučićev doček oslobođenih građana upućuje na suprotno'.