PROMPTNO

Vraćena Gotovinina slika u zadarsko poglavarstvo

16.11.2012 u 14:25

Bionic
Reading

Oslobađajuću presudu je s građanima na zadarskom Narodnom trgu dočekao i gradonačelnik Zvonimir Vrančić, koji je u Malu vijećnicu Gradskog poglavarstva promptno vratio sliku generala Ante Gotovine, počasnog građanina Zadra, koju su uz pritiske stranih diplomata morali skinuti

Odmah po objavi presude u centar Zadra slile su se tisuće ljudi. Iako je gradska vlast najavila centralnu proslavu za večeras u 20 sati, pjesma i veselje ne prestaju kako na Narodnom trgu, tako ni na području cijelog Poluotoka.

Radosnu vijest vozači pozdravljaju trubljenjem, crkve zvonjavom, brodovi sirenama, a posebno iznenađenje bili su preleti zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preko grada.

Posljednji put ovakva spontana fešta u Zadru je zabilježena nakon pobjedničke vojno-redarstvene akcije Oluja, kada je tadašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta pozvao Zadrane da slobodno izađu na ulice i proslave pobjedu. Malo tko je tada mogao povjerovati da Zadru više ne prijeti opasnost čak ni od dalekometne paljbe neprijatelja.

Zadrani koji su jutros uživo na Narodnom trgu pratili prijenos presude, uz veliki pljesak dočekali su vijest da je 'pao' udruženi zločinački pothvat. Optimizam se širio među Zadranima sa svakim novim zaključkom Žalbenog vijeća. Nešto iza 9.30 sati zapaljena je prva baklja, a hrvatske zastave podignute su visoko u zrak.

Brodske sirene prolomile su se gradom. Suze radosnice zablistale u mnogim očima. Narodnim trgom se zaorila pjesma 'Zovi samo zovi!'. Oduševljenjem, pljeskom, zagrljajima, radosnim povicima i pjesmom Zadrani su slavili oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču.

'Ovo je jedina ispravna odluka suda', govorili su uglas okupljeni branitelji i građani.