SUŽEN IZBOR

Von der Leyen predložila Ilianu Ivanovu za novu bugarsku povjerenicu

28.06.2023 u 23:58

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odlučila je u srijedu, nakon što je razgovarala s dvoje kandidata koje je predložila bugarska vlada, predložiti Ilianu Ivanovu za novu povjerenicu, umjesto Mariye Gabriel, koja postala potpredsjednica nove vlade u Sofiji

Dosadašnja povjerenica iz Bugarske Mariya Gabriel, koja je bila zadužena za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, dala je ostavku nakon što joj je ponuđeno da sudjeluje u novoj bugarskoj vladi. Nova bugarska vlada je onda ponudila predsjednici Komisije da izabere između dvoje kandidata - Daniela Lorera i Iliane Ivanove.

“Oboje kandidata pokazali su veliku predanost Europskoj uniji i poslu povjerenika Komisije te imaju odgovarajuće iskustvo za taj položaj. Nakon intervjua odlučila sam predložiti Vijeću i Europskom parlamentu imenovanje gospođe Ivanove na mjesto povjerenice”, objavila je von der Leyen.

Ivanova je predložena za isti resor koji je pokrivala Mariya Gabriel.

Ivanova ima iskustva u europskim stvarima. Bila je članica Europskog revizorskog suda, zastupnica Europskog parlamenta između 2009. i 2012. kada je obnašala dužnost potpredsjednice Odbora za proračunsku kontrolu.

Ivanova sada treba proći saslušanje u nadležnom odboru Europskog parlamenta te dobiti potporu i Vijeća i Parlamenta da bi mogla preuzeti dužnost.