UPOZORAVA NA KRIJUMČARE

Von der Leyen pozivala G7 da naprave plan za izbjeglice

20.08.2021 u 17:24

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poziva na međunarodno rješenje za izbjeglice uoči susreta zemalja G7 na temu Afganistana.

„Važno je da sve države uključene u misiju u Afganistanu osiguraju dovoljne kvote za izbjeglice i njihov sigurni prolaz kako bi mogli pomoći onima koji trebaju zaštitu“, rekla je von der Leyen u petak za agenciju dpa.

Govoreći za medije po prvi put otkad su talibani preuzeli vlast nakon povlačenja američkih i NATO snaga iz Afganistana, njemačka političarka rekla je da je nužno spriječiti da ljudi padnu u ruke krijumčara.

„To stavlja Afganistance koji žele pobjeći od sukoba u jednaku opasnost“, kazala je.

Čelnici država G7 – Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a – planiraju idući tjedan održati videokonferenciju na temu situacije u Afganistanu. Na tim sastancima u pravilu sudjeluju i predstavnici vodstva EU-a.

EU očekuje rast broja onih koji žele napustiti Afganistan. Mnogi od njih strahuju od povratka terora iz devedesetih, kad su talibani prošli put vladali.

„Cijela stvar je tragedija za afganistanski narod i nazadovanje za međunarodnu zajednicu“, zaključila je predsjednica EK-a.

  • +17
Tisuće pokušavaju otići iz Kabula Izvor: Profimedia / Autor: Shakib RAHMANI / AFP / Profimedia