SOS POZIV

Volontirajmo za djecu s poteškoćama u razvoju i naučimo jahati

11.01.2015 u 18:04

Bionic
Reading

U Šimunčevcu nedaleko od Sesveta raste novo imanje za terapijsko jahanje, na kojemu djeca s poteškoćama u razvoju svakodnevno mogu jahati uz stručno vodstvo udruge 'Don Kihot'. Trenutnih osamnaestero korisnika planiraju povećati na barem trideset, ali za to proširenje potrebni su im volonteri za koje u nedjelju organiziraju radionicu

Osmero sadašnjih stručnih članova udruge na radionici će pokazati budućim volonterima kako brinuti o konjima, pomagati na dnevnim i tjednim poslovima na imanju, u programu terapijskog jahanja i sudjelovati u raznim akcijama. Poslovi na imanju, kaže za tportal član udruge za odnose s javnošću Bojan Gazibara, uključuju čišćenje prostora u kojem žive konji, hranjenje konja, opskrbu vodom iz bunara, timarenje konja, vođenje konja, asistenciju pri jahanju, čišćenje opreme i druge slične i zabavne poslove, koji su volonterima zabavni i poučni, a udruzi i korisnicima korisni.

'Trebamo pomoć volontera jer ove godine nismo ostvarili prava na donacije, a povećali smo broj konja na ukupno pet i zato želimo povećati i broj korisnika s 18 na barem 30. Nas osmero ne stižemo sve sami, jer samo za jahanje jednog djeteta trebamo dvoje asistenata koji pomažu našoj terapeutkinji', rekao je Gazibara.

Na imanju u Šimunčevcu sanirali su štalu, ograde, kuću i druge objekte, a planiraju opremiti drenirano jahalište na kojem bi se moglo jahati i nakon kišnog vremena. Na sadašnjem jahalištu nije dobro riješena odvodnja suvišne vode, pa je nakon kiše blatnjavo. Drenaža, posipanje i uređenje jahališta dužine 40 i širine 20 metara koštala bi oko 40 tisuća kuna, a udruga tog novca trenutno nema. No to je dugoročni plan, kao i, što bi bilo idealno, natkrivena hala, ali do njegova ostvarenja članovi udruge rade na što boljim uvjetima za trenutne korisnike.


'Terapijsko jahanje jako je korisno za djecu s poteškoćama u razvoju, jer prati ritam i način kretanja ljudskog tijela, što pozitivno djeluje na fizički razvoj djeteta. Također, pomaže im u razvijanju socijalnih kontakata, potiče bolje raspoloženje i, zato što djeca upravljaju tako velikom životinjom, samopouzdanje', objašnjava Gazibara.

'Don Kihot' će s budućim volonterima potpisati ugovor o volontiranju, ispunjavati im volonterske knjižice i dogovarati se oko termina i slobodnog vremena. Slijedi i nagrada za trud: ovisno o angažmanu volontera, svatko će imati priliku rekreativno jahati i upoznati se s osnovama jahanja. Građani koji ne mogu volontirati, rad udruge modu poduprijeti plaćanjem ulaznica za jahanje koje je organizirano ovog vikenda u Šimunčevcu. Kontakti članova udruge objavljeni su na web stranicama udruge