LJUBITELJICA KONJA

Vojvotkinja Camilla posjetila državnu ergelu u Đakovu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.03.2016 17:59
  • Objavljeno 15.03.2016 u 17:59
  • +29
  • +26

Kraljevski par u Osijeku i Đakovu

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Vojvotkinja od Cornwalla posjetila je državnu ergelu lipicanaca u Đakovu, jednu od najstarijih u Europi, kako bi vidjela konjičku predstavu te obišla staje i ostale sadržaje

Državna ergela podijeljena je na dvije lokacije. Najprije je posjetila ergelu u Ivandvoru nedaleko Đakova, obišla je staje za konje gdje je smješteno matično stado kobila s podmlatkom, nakon čega je posjetila drugu lokaciju ergele, u samom Đakovu, gdje su smješteni pastusi i sportski konji.

Prvo je obišla staje sa sportskim konjima, a potom se uputila prema jahaonici ispred koje ju je dočekalo mnoštvo okupljenih građana, a pjesmom su je pozdravile kraljice-ljelje u nošnjama, djevojke iz sela Gorjani kod Đakova koje odjevene kao kraljice obilaze selo i izvode ritual sastavljen od pjesama i plesa. Godišnji proljetni ophod Ljelja u Gorjanima, narodni običaj, upisan je 1966. godine kao hrvatska kulturna baština. Prepoznat je 2007. kao nematerijalna svjetska baština i 2009. godine upisan je na Unescov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Ispred jahaonice, vojvotkinja Camilla pogledala je kočiju u kojoj se Đakovom provezla Kraljica Elizabeta II 1972. Kraljica se tada provezla gradom u čuvenom lipicanskom četveropregu i danas je ta kočija izložena u kompleksu ergele, zajedno s knjigom gostiju s njezinim potpisom te nekoliko originalnih fotografija i snimkom posjeta iz 1972.

Za vojvotkinju od Cornwalla na ergeli su pripremili poseban program – paradu pastuha i program s jahačima, jer danas se državna ergela, osim uzgoja i selekcije konja, bavi obukom i dresurom.

Ravnatelj ergele Nidal Korabi, ispričao je vojvotkinji Camilli kako je 2006. godine ergela proslavila 500 godina od osnutka i 200 godina uzgajanja pasmine lipicanaca.
Vojvotkinja Camilla upisala se u knjigu dojmova. Kraljice-ljelje vojvotkinji su darivale svoj prepoznatljivi šešir i mač, dok je od ergele dobila statuu konja, rad akademskog kipara Hrvoja Dumančića.

„Vojvotkinja je jako zainteresirana za konje i bila je oduševljena svim onim što je vidjela kod nas. Mi smo doista počašćeni njezinom posjetom i interesom za ergelu. Pokazali smo joj ljepotu naše tradicije i ponosni smo na to“, kazao je ravnatelj Državne ergele Đakovo Nidal Korabi. Vojvotkinja od Cornwalla pokroviteljica je britanske konjičke zaklade i predsjednica humanitarne organizacije Brooke koja djeluje u cijelom svijetu i osigurava besplatnu veterinarsku skrb za konje i magarce.

Vojvotkinja je i pokroviteljica Zaklade za skrb o životinjama pod okriljem kraljevskog veterinarskog fakulteta kao i zaklade za zdravlje i dobrobit životinja Langford, humanitarne organizacije koja se zalaže za unapređivanje veterinarske znanosti. Također je pokroviteljica i predsjednica konjičkog kluba Ebony koja pruža mogućnost jahanja mladima koji odrastaju u slabije razvijenim zajednicama u Londonu, pružajući im tako mogućnost da prošire svoje obrazovanje, životne vještine i ambicije.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!