LEDENA BARIJERA

Vojska i policija minirale zaleđenu Dravu

14.02.2012 u 18:32

Bionic
Reading

Detonacijom 62,4 kilograma eksploziva postavljenog u 22 izbušena otvora u ledu, na površini dužine cca 300 i širine 40-ak metara, danas u 16 sati razbijena je ledena barijera na 26. kilometru rijeke Drave uzvodno od Osijeka

Ledeni čep prijetio je zatvaranjem vodotoka i ugrožavanjem grada Osijeka te je priječio prolaz ledolomcima kako bi nastavili razbijati led na Dravi.

'Probnim miniranjem u 12.10 sati vidjeli smo s kakvom učinkovitošću možemo razbijati takve ledene barijere i zadovoljni smo rezultatima. Kontroliranom detonacijom mreže minsko-eksplozivnih sredstava razbili smo veliku površinu leda i otvorili protočnost rijeke te omogućili otjecanje nakupljenih santi prema Dunavu', rekao je general Ivan Jurić nakon povratka s demonstracije razbijanja leda eksplozivom, što su obavili pripadnici Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske.

Intervenciji je svjedočio i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je svim službama čestitao na temeljitim pripremama i dobro obavljenom poslu, rekavši kako je time jedna nepogoda spriječena da preraste u katastrofu.

'Bolje je što smo došli zbog priprema nego radi saniranja posljedica i ovo što je danas urađeno zaštitit će Osijek od opasnosti od poplava te otkloniti mogućnost rušenja mostova', rekao je Ostojić.

Hoće li se nastaviti razbijanje leda eksplozivom, ovisit će o vremenskim prilikama i temperaturama, pojasnio je direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić i podsjetio kako oni već 12 dana radi protočnosti leda, a naročito oko mostova, čiste dravsko korito do ušća s Dunavom. Dođe li do pojačanog topljenja leda, ostatak posla obavit će četiri domaća ledolomca na Dravi, dok četiri mađarska ledolomca trenutačno uspješno razbijaju led na Dunavu, na 'daljskoj krivini', gdje najčešće dolazi do ledostaja.