kanaderi u akciji

Šest aviona ponovno gase požar kod Peručkog jezera

10.07.2017 u 10:20

Bionic
Reading

Šest protupožarnih vojnih aviona od ponedjeljka ujutro angažirano je na požarištu Svilaja – Otišić u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U koordiniranoj akciji tri kanadera i isto toliko airtractora pokušat će zaustaviti i pod nadzor staviti prostrano požarište na nepristupačnom terenu Dalmatinske zagore

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO)  iz vojarne 'Pukovnik Mirko Vukušić' iz Zemunika od ranog jutra s ukupno šest protupožarnih aviona angažirane su na požarištu Svilaja-Otišić u Splitsko-dalmatinskoj županiji, izvjestila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavastvo MORH-a.

Tako će u kordiniranim akcijama gašenja po tri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802 pokušati zaustaviti i staviti pod nadzor prostrano požarište na nepristupačnom terenu Dalmatinske Zagore.

Na istom požarištu zračne snage su u nedjelju u dva navrata s dva Canadaira i s tri Airtractora gasile vatru, a protupožarne letačke posade u zraku su provele 33 sata.

Od početka lipnja i ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 36 požara od kojih je 14 na području Šibensko-kninske, 13 Splitsko-dalmatinske pet Dubrovačko-neretvanske, tri Zadarske te jednog u Ličko-senjskoj županiji. Zračne snage su do sada u protupožarnoj sezoni ostvarili više od 400 sati naleta pri čemu su izbacili više od 13.000 tona vode te prevezli 169 zemaljskih vatrogasaca i tonu vatrogasne opreme do požarišta.