OTIŠAO TRAŽITI STAN

Vojni ataše u Kini ostavio Kotromanovića na cjedilu

03.01.2013 u 13:23

Bionic
Reading

General Jozo Miličević, hrvatski vojni izaslanik u Kini, prije nekoliko mjeseci napravio je incident koji ga je umalo koštao smjene samo desetak dana nakon što je došao na novu dužnost

Naime, prilikom službenog posjeta ministra obrane Ante Kotromanovića Kini u kolovozu prošle godine general Miličević nije bio sve vrijeme u njegovoj pratnji tijekom protokolarnih susreta s kineskim vojnim dužnosnicima. Time je postupio suprotno pravilima službe. Kako doznajemo, Miličević je dočekao hrvatsku delegaciju na aerodromu u Pekingu, bio je prisutan na nekoliko sastanaka i nakon toga je nestao jer je morao tražiti stan.

Naime, kako je tek došao u Kinu, s obitelji je bio smješten u hotelu. Miličević je brzo našao stan, ali je najamnina bila viša od one koju MORH odobrava te je krenuo u potragu novog ostavivši hrvatsku službenu delegaciju ostavio da se sama snalazi. To je iznimno naljutilo ministra Kotromanovića jer vojni izaslanik mora biti na svim sastancima prilikom posjeta ministra nekoj zemlji.


Na to se posebno pazi u Kini, gdje je ministar obrane vojna osoba. Kotromanović je želio smijeniti Miličevića i vratiti ga u Hrvatsku, s čime se složio i predsjednik Josipović. No, od toga se ipak odustalo uz argumente da je u Kinu otišla i njegova obitelj i da su djeca krenula u školu.
Osim toga, vjerojatno je procijenjeno da naglo povlačenje vojnog izaslanika u rangu generala koji je došao samo desetak dana ranije ne bi bilo dobro za diplomatske odnose dviju zemalja.

General Jozo Miličević u Kinu je otišao u srpnju 2012. na mandat od četiri godine. Prije toga je proveo samo dvije godine na mjestu načelnika Uprave za operativne poslove i obuku, od čega je gotovo godinu dana bio na bolovanju. Miličević je bio izrazito nezadovoljan kada je bio imenovan za načelnika Uprave jer je smatrao da je zaslužio puno višu dužnost nakon što je svjedočio protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića u aferi kamioni.

Stoga su mnogi u Oružanim snagama smatrali da je imenovanjem za vojnog izaslanika u Kini Miličević ipak nagrađen za svoju ulogu u toj aferi, piše Jutarnji list