UZBUNA NA RUSKOJ TELEVIZIJI

Voditeljica Russia Today kritizirala agresiju na Ukrajinu

05.03.2014 u 08:01

Bionic
Reading

Američka voditeljica ruske državne televizije na engleskom Russia Today (RT) je u utorak ukazala na vojnu agresiju Moskve u Ukrajini i djelomično medijsko praćenje sukoba.

Bazirana u Washingtonu novinarka Anny Martin je rekla u svojoj emisiji da je 'loše ono što je Rusija učinila' i da vojna intervencija nije nikada bila odgovor na sukob, dok su svi drugi ruski kanali nastavili službenu propagandu režima Vladimira Putina.

'Nikada neću dovoljno ponoviti koliko sam protiv svake intervencije u poslove jedne suverene nacije', rekla je voditeljica na kraju emisije.

'Ono što Rusija radi je loše jer vojna intervencija nije nikada odgovor i neću se ispričavati ili braniti vojnu agresiju', rekla je.

'Praćenje događaja u Ukrajini je razočaravajuće u svemu što sam vidjela u medijima uz puno dezinformacija', ocijenila je novinarka.

Kolege Abby Martin u Rusiji su bili iznenađeni, poput Darie Puškove koja je na društvenoj mreži Twitter navela da bi novinarka bazirana u Washingtonu trebala napraviti emisiju ne spominjući 'teritorije koje je Rusija okupirala u Ukrajini' i to bi trebala zadržati za sebe.

Glavna urednica RT-a Margarita Simonian je na Twittteru odgovorila da je 'to vrlo točno'.

Ukrajina tvrdi da Rusi blokiraju mobitele zastupnika

Ukrajinski telekomunikacijski sustav napadnut je, a oprema koja je instalirana na Krimu pod ruskim nadzorom upotrjebljena je za ometanje rada mobitela parlamentarnih zastupnika, rekao je u utorak čelnik ukrajinske službe sigurnosti SBU-a.

U prekidu su neke internetske i telefonske usluge jer su ruske snage u petak preuzele nadzor nad aerodromima i važnim postrojenjima na Krimu, a u ovome su trenutku napadnuti parlamentarni zastupnici, rekao je na konferenciji za novinare Valentin Nalivajčenko.

‘Mogu potvrditi da je u tijeku napad na mobitele zastupnika ukrajinskog parlamenta i to već drugi dan zaredom’, rekao je.
‘Na ulazu u (telekomunikacijsku kompaniju) Ukrtelecom na Krimu, ilegalno i kršeći sve komercijalne ugovore, postavljena je oprema koja blokira i moj telefon i telefone drugih zastupnika, bez obzira na njihova politička gledišta’, dodao je.

Ukrtelecom je već objavio da su naoružani ljudi u petak upali u njegove prostore na Krimu i petljali po optičkim kabelima pa je došlo do prestanka rada lokalnih telefonskih i internetskih sustava.
Ukrajina tvrdi i da je ruska mornarica blokirala kanal između Krima i Rusije. Graničari kažu kako su ruski vojnici preuzeli krimsku stranu uskoga tjesnaca Kerča te da su na ruskoj strani ruska oklopna vozila.
‘Tjesnac Kerč blokirala su dva ruska broda, sa sjevera i s juga’, rekao je Pavel Šišurin, zamjenik zapovjednika pograničnih snaga. Ruska vojska nije potvrdila taj podataka, piše Reuters.
Kroz tjesnac Kerč brodovi sa žitom i drugim dobrima iz južnih ruskih regija ulaze u Crne more, no ukrajinski graničari kažu kako ta blokada ne utječe na civilnu plovidbu.

Rusija najavila osvetu bude li američkih sankcija zbog Ukrajine

Službena je Moskva u utorak najavila da će se osvetiti uvedu li Sjedinjene Države Rusiji sankcije zbog postupaka u Ukrajini.

‘Morat ćemo reagirati’, kaže se u priopćenju glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Aleksandra Lukaševiča. ‘Kao i uvijek u takvim situacijama, izazvani naglim i neodgovornim postupcima Washingtona, naglašavamo: ovo nije naš izbor’.

‘Više smo puta Amerikancima objasnili... Zašto jednostrane sankcije nisu u skladu sa standardima civiliziranih odnosa među državama’, rekao je Lukaševič.
Nije rekao kojim bi mjerama Moskva mogla odgovoriti, ali jest da ruska reakcija ne bi nužno bila odraz američkih sankcija.

U utorak je u Kijevu američki državni tajnik John Kerry osudio ruski ‘čin agresije’ u Ukrajini i rekao kako Moskva koja je preuzela nadzor na ukrajinskim poluotokom Krimom traži izgovor za širu invaziju na tu zemlju.

Obama u razgovoru s Merkel navodi nezakonitost ruske akcije na Krimu

Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je u nedjelju telefonski o ukrajinskoj krizi s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i istaknuo ‘potpunu nezakonitost’ upada Rusije u ukrajinski Krim, rekao je visoki američki dužnosnik.

‘Glavna namjera u svim njegovim razgovorima je bila istaknuti potpunu nezakonitost intervencije Rusije’ u krimskoj regiji Ukrajine, rekao je dužnosnik novinarima u konferencijskom pozivu.
Dužnosnik, koji je govorio uz uvjet da ne bude imenovan, je rekao da Obama planira istaknuti istu stvar u razgovorima s britanskim premijerom i poljskim predsjednikom.