rat bez pravila

Vođa Hezbolaha zaprijetio Izraelu: Zločin u Bejrutu ne mogu prešutjeti

03.01.2024 u 22:39

Bionic
Reading

Glavni tajnik Hezbolaha, Hasan Nasralah, ocijenio je u srijedu da je izraelsko ubojstvo zamjenika čelnika Hamasa u Bejrutu bio "velik, opasan zločin koji oni ne mogu prešutjeti".

Napad na južni Bejrut u utorak navečer, u kojem je poginuo Saleh al-Aruri, zamjenik čelnika Hamasova političkog odbora, Nasralah je ocijenio "očitom izraelskom agresijom".

Izrazio je sućut Hamasu i poručio da to ubojstvo neće proći nekažnjeno.

Nasralah je zaprijetio da neće biti "ograničenja" ni "pravila" u njihovoj borbi ako Izrael pokrene rat protiv Libanona.

"Ako neprijatelj (Izrael) pomisli na vođenje rata protiv Libanona, nećemo poštivati nikakva pravila", rekao je Nasralah u govoru održanom putem video veze tijekom skupa u povodu četvrte godišnjice ubojstva moćnog iranskog generala Kasema Sulejmanija američkim dronom u Iraku 2020., prenosi dpa.

"Za sada se borimo na bojištu s preciznim kalkulacijama. Ako neprijatelj pokrene rat protiv Libanona, naša borba bit će bez granica, ograničenja, pravila i kontrola... Tko god razmišlja o ratu s nama, zažalit će jer je rat s nama jako, jako skup", rekao je. 

Napad na južno predgrađe Bejruta Dahieh prvi je izraelski napad na Bejrut nakon gotovo tri mjeseca gotovo svakodnevne pucnjave između izraelskih snaga i Hezbolaha u pograničnom području. 

Izrael Al-Arurija smatra glavnim organizatorom napada na Zapadnoj obali.

Izraelska vojska nije željela komentirati njegovo ubojstvo.

Hezbolah je lansirao rakete preko granice s Izraelom 8. listopada podržavši Hamas koji je izveo smrtonosni napad na južni Izrael dan prije što je izazvalo žestoko izraelsko bombardiranje Pojasa Gaze.

Nasralah je rekao da su Hezbolahova "brza" reakcija 8. listopada i prekogranično granatiranje od tada spriječili šire izraelsko bombardiranje Libanona i da su pokazali da se "urušila" sposobnost Izraela da spriječi takve napade.

U izraelskim napadima poginulo je više od 120 boraca Hezbolaha i više od 20 civila. U sukobima su poginula i najmanje devetorica izraelskih vojnika.

To je bio treći Nasralahov govor od 7. listopada. 

Nasralah je najavio da će se ponovno obratiti javnosti 5. siječnja s više pojedinosti o Hezbolahovim akcijama na jugu.