udar u libanonu

Šef Mossada nagovijestio da Izrael stoji iza ubojstva al-Arurija

03.01.2024 u 16:28

Bionic
Reading

Nakon ubojstva visokog čelnika Hamasa u Libanonu, šef izraelske obavještajne agencije Mossad David Barnea dao je naslutiti umiješanost Izraela, navodi se u izvješću

"Svaka arapska majka trebala bi znati da ako je njezin sin bio partner u pokolju 7. listopada, njegova je krv [na njegovim vlastitim rukama]", rekao je Barnea u srijedu tijekom sprovoda bivšeg šefa Mossada Zvija Zamira, a prenosi Jerusalem Post.

List Barneov komentar vidi kao "jasnu indiciju" izraelske umiješanosti u ciljano ubojstvo u Bejrutu, u kojem je ubijen Saleh al-Aruri, zamjenik šefa političkog ureda palestinskog islamističkog pokreta Hamas, no Barnea ga nije spomenuo imenom.

List navodi da je iznenađujuće što je Barnea izišao s ovakvom izjavom, s obzirom na to da Izrael nije javno preuzeo odgovornost za ubojstvo.

Međutim, novine spekuliraju da se izraelski dužnosnici možda osjećaju sigurnije budući da do sada nije bilo odgovora od libanonskog Hezbolaha, kojeg podržava Iran.

Al-Aruri ubijen je u eksploziji u glavnom gradu Libanona u utorak navečer. To ga čini najviše rangiranim vođom Hamasa koji je namjerno ubijen tijekom rata u Gazi. Brzo su se pojavile sumnje da bi iza napada mogao stajati Izrael.

Izrael vidi al-Arurija kao glavnog organizatora napada na Zapadnoj obali.