van razuma

Berlin oštro reagirao na izraelske najave o preseljenju Palestinaca iz Gaze

03.01.2024 u 18:52

Bionic
Reading

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova oštro je u srijedu kritiziralo izjave izraelske vlade o mogućem preseljenju Palestinaca iz Pojasa Gaze, ocijenivši da nisu "ni razumne niti korisne"

"Najsnažnije odbacujemo izjave dvojice ministara. Niti su razumne ni korisne", rekao je glasnogovornik vlade, aludirajući na izjave posljednjih dana ministara Itamara Ben-Gvira i Bezalela Smotricha iz krajnje desnice. Ministar za nacionalnu sigurnost i ministar financija zagovaraju ponovno izraelsko naseljavanje Pojasa Gaze nakon rata s Hamasom.

Ben-Gvir je u ponedjeljak rekao da je rat prilika za promicanje "preseljenja stanovnika Pojasa Gaze", dan nakon što je Smotrich rekao da ako Izrael učini pravu stvar doći će do egzodusa Palestinaca i "mi ćemo živjeti u Gazi".

Glasnogovornik njemačkog ministarstva je rekao da se ne smije dogoditi protjerivanje Palestinaca iz Gaze, kao ni teritorijalno smanjivanje enklave.

Dvodržavno rješenje ostaje jedini održivi model za miroljubivi suživot Izraelaca i Palestinaca, rekao je glasnogovornik.

"Tome smo predani i radimo na tome na dugi rok", dodao je.