PRLJAVI NOVAC

VNS traži istrage u medijima!

  • Autor: V.B./H.P.
  • Zadnja izmjena 15.06.2011 17:16
  • Objavljeno 15.06.2011 u 14:00
Ivo Josipović i Jadranka Kosor

Ivo Josipović i Jadranka Kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

U hrvatskim medijima ima sumnjivog kapitala i prljavog novca – jedinstveni je zaključak predsjednika RH Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS). Na tragu ovog zaključka Vlada bi u naredih desetak dana trebala pripremiti izmjene nekoliko Zakona nakon čega bi se jasno trebalo vidjeti tko su stvarni vlasnici medija u Hrvatskoj

Kasno poslijepodne pristiglo je i priopćenje Vijeća za nacionalnu sigurnost u kojem se 'poziva državna tijela (upravna, regulatorna i represivna) da u okviru svojih nadležnosti nastave i intenziviraju aktivnosti u cilju utvrđivanja zlouporaba i netransparentnih ulaganja te svih oblika kriminala veznih uz ulaganja u vlasničke udjele u medijima.'

Od nadležnih državnih tijela VNS traži analizu postojećih zakonskih propisa, predložiti mjere u cilju poboljšanja uvjeta za osiguranje pune transparentnosti vlasništva i ulaganja kapitala u svim oblicima medija, te spriječavanje svih netransparentih ulaganja i zlouporaba.

Iako je bilo planirano da sjednica VNS-a traje malo više od sat vremena razgovor u Visokoj ulici, na temu vlasništva nad medijima, su se odužili pa su predsjednik i premijerka zakasnili 45 minuta na svečanost proslave 50. obljetnice Akademije medicinskih znanosti.

Upitan sumnja li da u hrvatskim medijima ima prljavog novca i sumnjivog kapitala Josipović je odgovorio potvrdno i dodao da je 'na državnim tijelima da sukladno Ustavu i zakonu sve utvrde'. O kojim je medijima riječ predsjednik nije mogao reći zbog istraga koje su tijeku.

'Pritom treba biti jasno da nitko iz politike nema ambiciju uređivati medije', kazao je Josipović.

Premijerka Kosor izrazila je zadovoljstvo današnjom sjednicom i najavila izmjene i dopune nekoliko zakona što bi trebalo omogućiti da se stekne pravi uvid u vlasništvo nad medijima.

'Tražit ćemo da zakoni budu tako koncipirani da se zna ime i prezime fizičke, a ne pravne osobe. Također ćemo vidjeti što treba napraviti u propisima kako bi se spriječilo trgovanjem koncesijama u elektroničkim medijima. Zaključeno je i da Ministarstvo financija treba pojačati nadzor jer ima medija koji ne plaćaju poreze i doprinose.

Ne možemo očekivati slobodne medije i slobodne novinare ako ne znamo tko su vlasnici medija', istaknula je Kosor i zaključno dodala kako će se s najavljenim izmjenama zakona ići prije kraja ljetnog zasjedanja Sabora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!