VEĆI PRIJEVOZ ROBA

Vlakovima se vozi 13 posto manje putnika nego lani

28.11.2014 u 18:17

Bionic
Reading

U trećem tromjesečju ove godine u željezničkom je prometu prevezeno manje putnika i više robe, a HŽ Cargo je dobio konkurenciju s obzirom da su po prvi put u teretnom prijevozu bila prisutna i tri nova prijevoznika, objavila je u petak Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Putnika je u željezničkom prometu prevezeno 13 posto manje nego u trećem tromjesečju prošle godine, a količina prevezene robe istodobno veća za dva posto, navode iz HAKOM-a.

Na željezničkoj infrastrukturi ukupno je ostvareno više od pet milijuna vlak kilometara teretnih i putničkih vlakova, što je za oko jedan posto više u odnosu na prethodno tromjesečje i osam posto manje u usporedbi s trećim tromjesečjem prošle godine.

Vezano uz uslugu pristupa željezničkoj infrastrukturi, ukupno je ostvareno više od milijardu brutotonskih kilometara, što je malo više u odnosu na prethodno tromjesečje te na razini istog prošlogodišnjeg promatranog razdoblja, navode iz HAKOM-a.

Ističu kako su u trećem tromjesečju ove godine po prvi put u povijesti željezničkog prometa u Hrvatskoj u teretnom prijevozu bila prisutna i tri nova prijevoznika, uz HŽ Cargo.

'Njihov udio u trećem tromjesečju u segmentu tržišta teretnog željezničkog prijevoza iznosio je 1,3 posto u ukupnim vlak kilometrima', navodi iz HAKOM-a.

Uz HŽ Cargo, dozvole i potvrde o sigurnosti imaju i mađarski Rail Cargo Carrier Kft, austrijski Rail Transport Services GmbH i Adria Transport d.o.o.

Tvrtki Adria Transport, hrvatskoj tvrtki sa slovačkim vlasnicima, dozvola i potvrda o sigurnosti izdana je u veljači ove godine.

Drugim dvjema tvrtkama priznata je dozvola iz matičnih država, tvrtki Rail Cargo Carrier (RCC) Kft, iz Budimpešte, potvrda o sigurnosti izdana je u lipnju 2014. godine, a tvrtki Rail Transport Service (RTS) GmbH, iz Graza, potvrda o sigurnosti izdana je u kolovozu ove godine.

Kako je još ranije objavljeno, dozvole za željeznički prijevoz robe imaju tvrtka Adria transporti, kompanija sa slovačkim vlasnicima, potom mađarski Rail Cargo Carrier Kft te austrijski Rail Transport Service (RTS).

U priopćenju HAKOM- a o tržišnim pokazateljima na tržištu poštanskih i željezničkih usluga se navodi kako je u trećem tromjesečju ove godine nastavljen trend povećanja udjela međunarodnog prometa na tržištu poštanskih usluga.

Liberalizirano tržište poštanskih usluga, kao i pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, od samih početaka pokazuje pozitivne učinke na međunarodni promet poštanskih pošiljaka. Udjel usluga u međunarodnom prometu bilježi neprekidan rast, a trenutno zauzima više od sedam posto ukupnog prometa na tržištu poštanskih usluga. Posebno je to vidljivo u međunarodnom odlaznom prometu, pri čemu je najveći utjecaj imalo smanjenje i prilagođavanje cijena prema državama članicama EU-a, navode iz HAKOM-a.

Dodaju kako smanjenje broja ukupnih usluga u trećem tromjesečju nije utjecalo na ostvarenje prihoda na tržištu pa su tako prihodi čak i nešto veći nego u prethodnom tromjesečju, što je djelomice povezano s uslugama u međunarodnom prometu, a dijelom i s obavljanjem poštanskih usluga veće vrijednosti.

Udjel HP-Hrvatske pošte na tržištu poštanskih usluga nije se bitno mijenjao u odnosu na prethodno tromjesečje te je ona i dalje najveći davatelj s tržišnim udjelom od 70 posto, navode iz HAKOM-a.