OPET ZAKAZALI NA FACEBOOKU

Vladin odgovor zabrinutim roditeljima: Spamate nas, blokirat ćemo vas!

03.09.2014 u 12:56

Bionic
Reading

Nakon nedavne blamaže, kada je na Vladinom profilu na Twitteru osvanula poruka 'neda mi se', netko iz Vladinog tima za online komunikaciju ponovno je odgovorom na upit na Facebooku uznemirio duhove na društvenim mrežama

Naime roditelji djece s invaliditetom postavili su pitanje vezano uz asistente u nastavi, no odgovor Vlade posve ih je iznenadio. Roditelje je zanimalo zašto se kasni s dodjelom asistenata u nastavi, no oprečne izjave pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i sporta za standard, strategije i posebne programe Staše Skenžića te ministra obrazovanja Vedrana Mornara posve su ih zbunile.

Hrvatska je ove godine imala mogućnost da preko županija i gradova aplicira za sredstva europskih fondova i iskoristi čak 31 milijun kuna nepovratnog novca te tako puno većem broju djece osigura asistenta. Međutim rezultati su se pokazali poražavajući jer su tek tri osnivača osnovnih i srednjih škola, dakle županije i gradovi, osigurali potrebna sredstva.

Pomoćnik ministra Skenžić tvrdi da je u tijeku evaluacija natječaja vrijednog oko 5,8 milijuna eura osiguranih iz socijalnog fonda Europske unije (EU) te da će uskoro biti raspisan i drugi natječaj u iznosu od osam milijuna kuna, a na koji će se moći javiti udruge za djecu s posebnim potrebama.

Međutim roditelje je zbunio intervju ministra Mornara u Novom listu.

'Učenici s posebnim potrebama dobit će asistente u nastavi u narednih nekoliko tjedana, nakon što se zaključi natječaj za dodjelu 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Unijinih fondova za tu namjenu. Na natječaj je stiglo 40 prijava, a nakon dodjele tog novca, država će dodatnih osam milijuna kuna podijeliti udrugama za djecu s posebnim potrebama, čime bi većina potreba za osobnim asistentima morala biti podmirena', kažu u MZOS-u.

Zbunjeni roditelji okupljeni oko inicijative Pomozimo djeci s invaliditetom na Facebooku potražili su stoga pojašnjenje nedoumica na stranici Vlade na Facebooku.

'Izjava ministra oprečna je izjavama osoba koje su zadužene za kontakt s krajnjim korisnicima - do jutros su svi imali informacije da su samo tri županije prošle na natječaju. Sinoć je u emisiji 'Fokus' na HRT-u objavljena slika koja pokazuje točno koje su to županije. Ministar danas za Novi list izjavljuje nešto sasvim drugo', glasilo je pitanje roditelja djece s invaliditetom.

No odgovor Vlade na Facebooku sve je iznenadio. 'Molimo vas da ne spamate. Podsjećamo na naša pravila moderiranja u kojima među ostalim stoji: 'Također, na ovoj stranici nije dopušteno reklamiranje drugih stranica na Facebooku. Objave poveznica s internetskih portala ne smatramo pitanjem. Sve objave koje se kose s gore navedenim bit će obrisane, a korisnici nakon upozorenja blokirani', stoji u Vladinom odgovoru.

Odmah je uslijedila reakcija roditelja, nakon čega je iz Vlade ipak stigla isprika.

'Ispričavamo se, radi se o nenamjernom previdu. Provjerit ćemo s nadležnim ministarstvom i javit ćemo vam se odgovorom u ovu poruku u najkraćem mogućem roku. Hvala na strpljenju', poručuju danas iz Vlade.