SPORTSKI OBJEKTI

Vladanje na Bandićev način: Umjesto da ugase, 'klonirali' tvrtku

10.11.2014 u 10:32

Bionic
Reading

Godina dana prošla je otkad je Zagrebački holding (ZGH) prepustio 16 sportskih objekata, s kojim je upravljala njegova Podružnica Upravljanje sportskim objektima (USO), novosnovanoj Ustanovi USO koju vodi Grad, ali transformacija kojoj je konačan cilj bilo gašenje Podružnice USO do danas nije završena. Stoga 12 mjeseci od početka procesa imamo paradoksalnu situaciju u kojoj postoji Ustanova USO kojom upravlja Grad i Podružnica USO pod kapom Holdinga. I Ustanova i Podružnica naravno imaju direktore/ravnatelje iako to nije trebalo biti tako, a čini se da je USKOK-ova akcija Agram otkrila smisao osnivanja Ustanove

Kao razlog za gašenje nekadašnje Podružnice USO i osnivanje Ustanove USO navodili su se veliki gubici koje je ona generirala Holdingu. Njenim gašenjem Holding se trebao osloboditi velikog gubitaša, a kako je polovicu prihoda Podružnica USO dobivala od Grada subvencijama za korištenje sportskih dvorana i terena, postignut je dogovor između gradonačelnika Milana Bandića i sada već bivšeg šefa Holdinga Slobodana Ljubičića da Grad preuzme upravljanje zajedno sa zaposlenima.

Tako je Grad umjesto Holdinga od početka 2014. počeo upravljati sa 16 objekata, a blagoslov tom procesu dala je i Skupština Grada Zagreba. Pod Podružnicom USO, koja nije ugašena, ostali su, kažu u ZGH, Bundek, Apartmanska kuća Snježna kraljica, hotel Tomislavov dom te Klizalište Velesajam

U dodatnom pojašnjenju navode i da se Bundek danas nalazi 'pod ingerencijom Grada Zagreba temeljem ugovora o zakupu, a klizalište pod upravljanjem Ustanove USO temeljem ugovora o korištenju'.

To bi značilo da Podružnica USO upravlja Snježnom kraljicom i Tomislavovim domom. Ideja koja nije provedena do kraja, što bi vjerojatno značilo gašenje Podružnice USO, bila je da se Kraljica i Tomislavac pripoje Holdingovoj tvrtki 'Vladimir Nazor' koja se bavi ugostiteljstvom i turizmom.

Predrag Alebić, voditelj 'Vladimira Nazora', kaže da on 'ni u jednom trenutku nije sudjelovao u cijelom procesu te da nema govora o tome da je 'Nazor' opstruirao pripajanje' i dodaje kako se za sve treba obratiti Upravi ZGH.

Ni Miodrag Mlačić, voditelj Podružnice USO, ne zna zašto nije došlo do pripajanja.

'Prava adresa je Uprava ZGH, a ja ne sudjelujem u procesima donošenja odluka. Možda se sve zaustavilo zbog nedavnih uhuićenja', poručio je kratko Mlačić.

Zašto to nije napravljeno skoro godinu dana, u Holdingu objašnjavaju da 'postupak mora proći zadanu statusnu proceduru svih tijela društva'. Kada će se to dogoditi, ne preciziraju. Da Podružnica USO levitira potvrđuje i to da nije navedena na internetskim stranicama ZGH-a, na listi Podružnica, trgovačkih društava i Ustanova koje su pod kapom Holdinga.

Zanimljivo je primijetiti da je procedura oko osnivanja Ustanove USO i prebacivanja 16 objekata iz Holdinga na Grad trajala svega mjesec dana, a da se pripajanje dvaju objekata 'Nazoru' ne može napraviti ni nakon godinu dana.

Izvor tportala iz Holdinga navodi da je cijeli proces prebacivanja objekata i petstotinjak zaposlenih s Holdinga na Grad napravljen s ciljem da bi se u novoosnovanoj Ustanovi USO, pod kapom Grada, mogli zapošljavati novi ljudi, ali i da bi u konačnici Kraljica i Tomislavac trebali biti privatizirani iako se ovi objekti nalaze u puno boljem stanju nego primjerice kompleks Veli Jože na Savudriji, za koji Holding pokušava naći kupca.

U Holdingu navode da 'odluka Uprave o prodaji Apartmanske kuće Snježna kraljica i hotela Tomislavov dom ne postoji'.

Broj zaposlenih prije razdvajanja na Podružnicu USO i Ustanovu USO bio je 501, a danas Ustanova broji 436 zaposlenih, a Podružnica 44. Iako je broj zaposlenih razdvajanjem nominalno smanjen jer je bilo prirodnog odljeva u mirovinu, a utvrđene su i neke lažne diplome, činjenica je da su u novoosnovanoj Ustanovi USO zaposleni brojni novi ljudi.

Još u veljači ove godine Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a, razotkrio je za govornicom Skupštine Grada da je posao u Ustanovi dobio Nenad Kukić, suprug Sandre Švaljek zamjenice gradonačelnika, da bi on nakon toga dao otkaz.

Nakon USKOK-ove akcije Agram isplivalo je na vidjelo da su posao u njoj dobili, a da za njega, prema tvrdnjama Državnog odvjetništva, nemaju potrebne kvalifikacije: Dijana Muhović, prijateljica Zdenka Antunovića, Vice Gulam, nećak Slobodana Ljubičića, i Stjepan Benko, sin Miljenka Benkadirektora Čistoće. Antunović, Benko i Dragutin Kosić, ravnatelj Ustanove USO, nakon uhićenja pušteni su da se brane sa slobode dok se odluka izvranraspravnog vijeća Županijskog suda za Ljubičića, koji je dao ostavku na mjesto šefa ZGH i ponudio jamčevinu od 2,4 milijuna kuna, još čeka.  

Tportal je u posjedu liste na kojoj se nalazi još dvadesetak imena novozaposlenih ljudi koji su dobili posao po osnivanju Ustanove, a koje USKOK ovom akcijom očito nije obuhvatio jer su vjerojatno ispunjavali sve potrebne uvjete natječaja ili možda u USKOK-u nisu imali dovoljno materijala kojim bi potkrijepili da je nešto bilo mimo propisa.

No da se u Ustanovi može raditi i na poziciji koja traži visoku stručnu spremu, a da je zaposlenik nema, potvrđuje i slučaj Diane Pripuz, osobe bliske Petru Pripuzu, suvlasniku tvrtke CE-Z-AR koji je također bio obuhvaćen USKOK-ovom akcijom.

Ona naime radi u Ustanovi na mjestu voditelja projekta, u sklopu čega obavlja poslove zakupa poslovnih prostora i zemljišta i, kako kažu u Holdingu, iako nema potrebnu stručnu spremu, Pravilnik o sistematizaciji omogućio joj je da radi ovaj posao.

'Diana Pripuz zaposlena je u ustanovi Upravljanje sportskim objektima (odnosno njenim pravnim prednicima) punih 25 godina, a od 2009. zaposlena je na radnom mjestu voditelja projekta', navode u odgovoru koji smo dobili iz Ustanove.

No, kako pojašnjavaju, ona nije jedina.

'Tijekom 2009. ne samo gospođa Pripuz, nego i svi radnici tada Podružnice Upravljanje sportskim objektima potpisali su nove ugovore o radu u sklopu novog akta o sistematizaciji. Pri tome je gospođa Pripuz potpisala ugovor o radu za radno mjesto voditelja projekta za koje formalno nema odgovarajući uvjet stručne spreme temeljem čl. 40. Pravilnika o sistematizaciji, koji omogućava da poslodavac sklopi ugovor o radu s radnikom koji ne ispunjava formalne uvjete ako za to postoje opravdani razlozi, a taj pravilnik je i sada na snazi. Napominjemo da gđa Pripuz nije jedina zaposlenica na koju je primijenjen navedeni članak u pogledu sklapanja ugovora o radu', ističu u odgovoru iz Ustanove.

Kao opravdane razloge zbog kojih je s Dijanom Pripuz sklopljen ugovor navode njezino 25-godišnje radno iskustvo kod poslodavca, besprijekoran rad te činjenicu da izvanredno studira kako bi stekla diplomu za zvanje koje odgovara poslovima što ih obavlja.