U 61 DAN DONIJELI 110 ZAKONA

'Vladajući su debelo pojačali marginalizaciju Sabora!'

13.07.2012 u 15:16

Bionic
Reading

Današnjim glasovanjem saborski zastupnici su završili proljetno zasjedanje i otišli na dvomjesečni odmor. Iako su se u prvim mjesecima uglavnom bavili raspravljanjem izvještaja, u 61 dan održavanja plenarnih sjednica Sabor je ipak uspio raspraviti 206 točaka dnevnog reda i izmijeniti 110 zakona, među kojima i Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji, ali i ratifikaciju pristupnog ugovora s Europskom unijom

'Mislim da je Sabor kao zakonodavno tijelo, s obzirom na promjenu političke opcije u ovom mandatu, doprinio da se ostvare u ovom dijelu mandata sve pretpostavke koje zakonodavac mora donijeti kako bi politika koju smo proklamirali napokon počela davati rezultate vidljive za građane. Očekujem da će do kraja ovo što smo stvorili u Saboru početi davati rezultate', prokomentirao je rad Sabora u proljetnom zasjedanju potpredsjednik Sabora Josip Leko, koji je trenutno ovlašten za obavljanje poslova predsjednika Sabora.

Tako su zasad u 7. sazivu zastupnici raspravili 206 točaka, donijeli 110 zakona, od čega 14 onih koji se usklađuju s Europskom unijom, ali i donijeli 194 odluke. U četiri sjednice (od čega je jedna bila konstituirajuća i jedna izvanredna) zastupnici su odradili 61 dan ili gotovo 343 sata, no u Saboru su proveli više vremena jer su osim na plenarnim sjednicama radili i na dane kada su se održavale samo sjednice saborskih odbora. Prema saborskim statistikama, od sredine siječnja do danas održano je 256 sjednica radnih tijela, 15 tematskih sjednica, a raspravljeno je 826 točaka.


U saborskim statistikama pobrojani su i troškovi koje su zastupnici napravili na osnovu dnevnica, prijevoza, cestarina i naknada za odvojeni život. Tako je na tim stavkama najviše potrošio SDP-ov Marin Jurjević, koji je u šest mjeseci rada Sabora potrošio 99.912 kuna.  Slijedi ga HDZ-ov Frano Matušić sa 89.020 potrošenih kuna te predsjednik Odbora za financije HNS-ov Srđan Gjurković koji je potrošio 77.292 kune.

'Potrošio sam najviše na putovanje. Kad Sabor bude u Splitu, onda će drugi dolaziti u Split. Neka bude Sabor u Splitu, pa neće biti nikakvih troškova što se mene tiče', kazao je Jurjević, koji se naputovao i kao član Parlamentarne skupštine NATO-a.

Za usporedbu, u istom razdoblju prošle godine kada je na vlasti bio HDZ, prva na listi troškova bila je HDZ-ova Marija Pejčinović Burić koja je potrošila 134.367 kuna, a slijedio ju je tadašnji zastupnik, a danas potpredsjednik Vlade Neven Mimica sa 134.254 kuna.

'Troškovi su manji nego što su bili u istom razdoblju prošle godine jer je takav dio politike Vlade, pa se i Sabor tako ponaša. Ja se nadam da ćemo nastaviti s tom politikom štednje', kazao je novinarima Leko.

Leko: Špremu ide nabolje

Dosadašnje zasjedanje Sabora obilježilo je i odsustvo predsjednika Sabora Borisa Šprema, koji se zbog bolesti morao privremeno povući.

'Maloprije sam razgovarao s njim i njegov je stav da mu ide nabolje. Želim mu sve najbolje i da se što prije vrati', odgovorio je Leko na pitanje novinara kakvo je zdravstveno stanje Šprema.

Da je u Saboru nastupila štednja, govore i podaci o putnim troškovima zastupnika - u prvih šest mjeseci prošle godine na putne troškove utrošeno je 2.897.020 kuna, a u istom razdoblju ove godine 2.097.334 kuna. Ove godine ipak su bili viši troškovi najamnine stanova zastupnika - u prvih šest mjeseci na najam je potrošeno 1.252.196 kuna, a lani 1.173.992 kune.

Što se pak tiče aktivnosti zastupnika, najviše su se za riječ javljali zastupnici HDSSB-a, pri čemu je su prva dva mjesta zauzeli Zoran Vinković i Boro Grubišić. 'Nemam što biti ponosan na to, radim samo posao zastupnika i to je to. Mislim da se kolega Grubišić neće naljutiti što je na drugom mjestu. Najvažnije je da su zastupnici HDSSB-a ukupno najaktivniji, a to tko je od nas više pričao, nije važno. Mislim da smo dovoljno glasni i jasni u hrvatskom parlamentu i da smo praktično jedini koji zastupaju interese svih građana', kazao je rekorder Zoran Vinković.

No, iako su pojedini zastupnici bili aktivni, u oporbi, za razliku od Josipa Leke, ne vide da je Sabor ispunio svoju ulogu. 'Hrvatski Sabor se ni u ovom sazivu nije izborio da bude onaj odlučujući mehanizam, ona poluga, koja će nadzirati izvršnu vlast. Još je izvršna vlast posebno ostala predominantna u ovom dijelu zasjedanja Sabora. Ne da se nastavlja našim stopama, nego su debelo pojačali marginalizaciju Sabora', prokomentirao je HDZ-ov Vladimir Šeks

S njime se nije složio HNS-ov Igor Kolman. 'To je mišljenje oporbe na koje ona ima pravo. Meni se čini da Sabor ima važnu ulogu u zakonodavnom procesu. Ona sigurno može biti veća, tu nema spora. Nadam se da će se izmjenama poslovnika i daljnjim radom to i pokazati', kazao je Kolman.