SJEDNICA U SISKU

Vlada ulaže 250 milijuna kuna u cestovnu infrastrukturu

23.02.2017 u 12:49

Bionic
Reading

Tri mjeseca prije lokalnih izbora premijer Andrej Plenković odlučio je sa svojim ministrima 'gostovati' u Sisku. Gradom vlada SDP s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček, a u Sisačko-moslavačkoj županiji HDZ sa županom Ivom Žinićem

Iako iz Vlade poručuju da današnja sjednica Vlade u Sisku nema veze s lokalnim izborima, činjenica je da će Plenković i njegovi ministri danas donijeti niz odluka koje se tiču izgradnje i sanacije cestovne infrastrukture u Sisku i cijeloj županiji.

A Vlada će danas donijeti i odluke o darovanju nekoliko nekretnina Gradu Sisku, Sisačko-moslavačkoj županiji te Sisačkoj biskupiji.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice poručio je da su Sisak i Sisačko-moslavačka županija dijelovi zemlje kojima treba posvetiti posebnu pažnju. Podsjetio je kako je ta županija od 1990. naovamo prošla možda i najteži put - od ratnih razaranja preko tranzicije.

Posebno je apostrofirao činjenicu da je spomenuta županija između dva popisa stanovništva izgubila čak 15 posto stanovništva. Ukupna vrijednost svih projekata prometne infrastrukture o kojima će Vlada danas donijeti odluke procijenjena je na 250 milijuna kuna, rekao je Plenković.

Župan Ivo Žinić naglasio je da je Sisačko-moslavačka županija jedna od najvećih, ali je prometno vrlo slabo povezana. Stoga od Plenkovićeve vlade očekuje da do kraja mandata dovrši autocestu Zagreb-Sisak te brzu cestu od Popovače do Gline.

SDP-ova gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček rekla je kako o sisačkoj rafineriji više nema potrebe govoriti jer je, kaže, uvjerena da je Vlada prepoznala stratešku važnost nastavka rada rafinerije.

'Izgradnja novog mosta preko rijeke Kupe je apsolutni prioritet. Taj bi most riješio problem tranzitnog prometa koji se sada odvija kroz središte grada', rekla je gradonačelnica Siska.

Vlada je donijela odluku kojom zadužuje Hrvatske ceste da izgrade most preko rijeke Odre kod Siska i kružni tok na trasi spojne ceste čvor Sisak. Vrijednost projekta je 192 milijuna kuna.

Vlada je donijela i odluku o uvrštenju sanacije Mosta Gromova u Sisku u godišnji plan građenja i održavanja državnih cesta za 2017. Godinu. Cijena sanacije mosta je 15 milijuna kuna.

Vlada je Gradu Sisku darovala bivšu upravnu zgradu Željezare Sisak za ostvarenje projekta 'Tehnološki park Grada Siska', te bivšu vojarnu u Lađarskoj ulici u Sisku u svrhu unaprjeđenja djelatnosti visokog obrazovanja u Sisačko-moslavačkoj županiji. Sisačkoj biskupiji Vlada je u svrhu izgradnje crkve darovala zemljište.