posebna sjednica

Vlada u Osijeku odlučila o projektima vrijednim milijardu kuna

01.12.2017 u 11:13

Bionic
Reading

Vlada Andreja Plenkovića održala je sjednicu u Osijeku koja je velikim dijelom bila posvećena projektima Grada Osijeka i Osječko-baranjeske županije. Donesene su odluke vezane od projekte ukupne vrijednosti oko milijardu kuna

'Činjenica da smo danas u Osijeku pokazuje da je Vlada odlučna u politici ravnomjernog razvoja Hrvatske. Posebno je važno to što na današnjoj sjednici imamo cijeli niz projekata ukupne vrijednosti oko milijardu kuna koji će se realizirati u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji', rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade.

Na sjednici Vlade prisutni su bili gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Vrkić je zahvalio premijeru Andreju Plenkoviću što je danas Osijek učinio 'glavnim gradom Hrvatske'.

Ukupno je na današnjoj sjednici usvojeno dvadestak zaključaka i odluka povezanih s projektima u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić naglasio je kako je Osječko-baranjska županija perjanica hrvatske poljoprivrede.

'Poljoprivrednici iz te županije godišnje povuku 800 milijuna kuna poticaja, dakle jednu četvrtinu ukupnih sredstava namijenjenih za poticaje u hrvatskoj poljoprivredi', rekao je Tolušić.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić napomenuo je da će danas biti potpisani ugovori vrijedni ukupno 124 milijuna kuna za zapošljavanje oko tisuću žena koje će se brinuti za oko četiri tisuće starijih kućanstava u Osječko-baranjskoj županiji.

  • +6
U Osijeku održana sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je realizaciju projekta vrijednog 130 milijuna kuna (od čega 100 milijuna iz europskog kohezijskog fonda) - izgranju terminala za rasuti teret u Luci Osijek.

Najavio je i potpisivanje ugovora za razvoj tramvajske infrastrukture u Osijeku. Projekt je vrijedan 130 milijuna kuna, od čega je sto milijuna osigurano iz kohezijskog fonda EU.

Ministar Butković je najavio i kupnju 12 novih autobusa za Grad Osijek. 

'Vidim da je gradonačelnik Ivica Vrkić zadovoljan. Ministre, jači ste od Svetog Nikole', dodao je premijer Plenković.

Vlada je na današnjoj sjednici u Osijeku donijela odluke povezane: s izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak, financiranjem nabave angiografskog uređaja za Klinički bolnički centar Osijek, s rješavanjem problematike dezinsekcije komaraca u Parku prirode 'Kopački rit', s realizacijom projekta rekonstrukcije kolnika državne ceste DC 417 od Riječne luke Tranzit i rekonstrukcije kolnika, biciklističke staze i nogostupa nerazvrstane ceste na dionici Vukovarske ulice u Osijeku od raskrižja za Riječnu Luku Tranzit, sa sufinanciranjem izrade projektne dokumentacije za projekt obnove prostora bastione trase osječke Tvrđe...

Vlada je, među ostalim, usvojila zaključak u vezi s dovršetkom izgradnje Sveučilišnog kampusa u Osijeku, izgradnje IT parka u Osijeku, te uredbu o osnivanju Arheološkog muzeja Osijek.

Vlada je usvojila i prijedlog zaključka o uspostavi Veteranskog centra u Osijeku, a Osječko-baranjskoj županiji i Općini Erdut Vlada je darovala nekretnine u vlasništvu države radi realizacije 'novih turističkih atrakcija'.

Gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić u petak je, prije sjednice, pozdravio odluku Vlade da sjednicu održi u tom gradu, te istaknuo da će se na razini razini grada Osijeka i Osječko-baranjske županije potpisati ugovore za dvadesetak projekata, ukupne vrijednosti od oko milijardu kuna.

Sjednica Vlade u Osijeku je četvrta posebna sjednica koju je vlada Andreja Plenkovića održala izvan Zagreba.

Nakon Vukovara i Siska, Plenković i ministri zadnju tematsku sjednicu izvan Banskih dvora održali su u Kninu 4. kolovoza, dan prije proslave Dana pobjede i obljetnice akcije Oluja. 

Nakon točaka dnevnog reda koje su bile povezane s projektima u Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji Vlada je raspravila i ostale točke.

Usvojila je izmijene i dopune Zakona o regionalnom razvoju RH, te Nacrt konačnog prijedloga zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem RH.  

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac tvrdi da će se tim izmjenama pravednije odrediti metodologija za izračun indeksa razvijenosti županija, gradova i općina.

Vlada je usvojila i prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje od 2017. do 2022. godine i Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje od 2017. do 2019. godine.

Vlada je Hrvatskom centru za razminiranje dala suglasnost za zapošljavanje radnika društva Mungos razminiranje d.o.o. iz Siska. Pošto postoji nužnost zapošljavanja 28 pirotehničara u HCR-u, objasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, donesena je odluka da se zaposle radnici iz Mungos razminiranja pošto je poslovanje te tvrtke otežano zbog velikih dugova.    

Ministar branitelja Tomo Medved izvijestio je o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2015. i 2016. godinu.

Medved je rekao kako je vrijednost imovine fonda zadnjeg dana 2015. iznosila 836 milijuna kuna, a godinu kasnije 942 milijuna.