UHIĆEN OTAC UČENIKA

Vlada Srbije: Učenik je mjesec dana planirao masakr. Krivi su Zapad, internet i videoigre

03.05.2023 u 13:39

Bionic
Reading

Srpski ministar prosvjete Branko Ružić, ministrica zdravstva Danica Grujičić i ministar unutrašnjih poslova te potpredsjednik vlade Bratislav Gašić obratili su se medijima povodom tragedije u beogradskoj osnovnoj školi u kojoj su stradali osmero djece i zaštitar

Ministar prosvjete Branko Ružić izrazio je žaljenje povodom, kako je rekao, 'najveće tragedije u novijoj srpskoj povijesti' u kojoj je učenik sedmog razreda OŠ Vladimir Ribnikar izvršio 'ovaj bestijalni čin prvi put u Srbiji'.

'Prsten osiguranja koji imamo u školama u Srbiji je funkcionirao - bio je nazočan zaštitar, kao i školski policajac, ali i videonadzor. Zahvalan sam našim zdravstvenim djelatnicima i molimo Boga da pomogne svima koji su hospitalizirani i ozlijeđeni', rekao je Ružić i dodao da je vlada donijela odluku o trodnevnoj žalosti u Srbiji od petka 5. do nedjelje 7. svibnja. Nastava će biti obustavljena, a od sutra će počinjati minutom šutnje.

'Nažalost, Srbija je i dio onog svijeta u kojemu se ovakve stvari sve češće događaju. Evidentan je utjecaj interneta i videoigara. Potrebno je sustavno djelovanje da ova tragedija ne bi prerasla u model ponašanja koji je normalan u zapadnim društvima', rekao je Ružić.

  • +7
Branko Ružić, Veselin Milić, Bratislav Gašić i Danica Grujičić na konferenciji za novinare povodom ubojstva u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: A.K./ATAImages/PIXSELL

'Devedesetih godina prošlog stoljeća nagledali smo se svakakvih ozljeda. Ovo je možda najstrašnije iskustvo u mom životu', plačnim glasom rekla je Danica Grujičić, ministrica zdravstva, te je iznijela detaljnije informacije o stanju ozlijeđenih. Načelnik beogradske policije Veselin Milić izvijestio je da je dječak sam pozvao policiju.

'Bio sam na tisućama očevida, ali ovo je nezapamćeno u srpskom društvu', rekao je, također teško suzdržavajući suze.

Izvor: Pixsell / Autor: A.M./ATA Images

Ustvrdio je da je učenik mjesec dana planirao ovakav masakr, a do tog zaključka došli su temeljem činjenice da je izabran dan u kojem njegov razred ima sat povijesti, a učionica povijesti je blizu ulaska u školu. U predvorju je ostavio ruksak s četiri Molotovljeva koktela, a imao je i popis učenika koje je planirao ubiti te skicu kako ući u koju učionicu i eliminirati učenike s popisa.

Upitan je li učenik prijavljivao vršnjačko nasilje, Ružić je rekao da je riječ o rasjekotini usne koja se dogodila u privatnoj školi te da se nije dogodila u državnom obrazovnom sustavu.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić otkrio je da je priveden i otac dječaka osumnjičenog za počinjenje ubojstva.